Europa sugerează Iranului să respecte acordul nuclear

Duminică, sute de studenți s-au adunat la Universitatea Shahid Beheshti din Teheran pentru a-și arăta regretul față de moartea victimelor și a protesta împotriva autorităților. Acestea au fost acuzate că au ascuns cauza accidentului aviatic, a informat agenția de știri ISNA.

Presa națională a Iranului nu a raportat imediat manifestațiile din weekend. Cu toate acestea, grupurile de drept internațional au solicitat deja Iranului să le permită oamenilor să protesteze pașnic, așa cum este prevăzut în Constituția țării.

Puterile europene au cerut Iranului să respecte acordul nuclear JCPOA/2015 (Joint Comprehensive Plan of Action). Franța, Regatul Unit și Germania au emis o declarație comună prin care solicită Iranului să revină la respectarea deplină a JCPOA și să evite orice nouă acțiune violentă și de proliferare, angajându-se să mențină un dialog cu statul iranian în scopul prezervării stabilității în regiune.

Liderii europeni s-au arătat îngrijorați de acțiunile întreprinse de Iran, care și-a încălcat angajamentele încă din iulie 2019.

„Aceste acțiuni trebuie schimbate. Ne rezervăm recursul la orice prevedere cuprinsă în JCPOA pentru a păstra integritatea acestui acord și pentru a rezolva problemele legate de implementarea angajamentelor Iranului față de JCPOA în cadrul său”, au menționat aceștia într-o declarație publicată duminică.

Autor: Rebeca-Miriana Bașuț / Sursa Foto: CNBC