Franța dorește pace între SUA și Iran

By , in Internațional on . Tagged width: , ,

În conflictul potențial devastator, Franța pare a fi singura țară europeană pregătită să ia măsuri. Franța nu este doar capabilă să ofere expertiză tehnică, ci vrea să joace rolul unui potențial arbitru diplomatic al conflictului SUA-Iran.

„Cine altcineva poate gestiona diplomatic conflictul de astăzi? Macron poate.”, a precizat un oficial diplomatic francez, adăugând că liderul de la
Élysée „nu își va folosi capitalul politic dacă nimeni nu vrea acest lucru”.

Iranul a invitat Franța să ajute la ancheta cu privire la zborul 752 al Ukraine International Airlines, care s-a prăbușit la scurt timp după decolare de pe aeroportul din Teheran marți seară, toate cele 176 de persoane la bord decedând.

Președintele Emmanuel Macron s-a abținut până acum să facă o declarație. El are relații de lucru atât cu președintele Trump, cât și cu președintele iranian, Hassan Rouhani, și a stabilit, în septembrie 2017, cadrul unui acord extins cu Iranul, inclusiv limitarea programului de rachete balistice din Iran, pe care l-a folosit pentru a riposta împotriva SUA marți.

Cu peste 1.000 de militari pe teren, Franța este cea mai mare prezență militară europeană (alături de Marea Britanie) în cadrul coaliției din Irak și Siria împotriva Statului Islamic. Și misiunea de securitate maritimă pe care o întrunește este de așteptat să fie operațională începând cu luna februarie, potrivit unui oficial al Ministerului Apărării. O fregată franceză este deja în zonă.

Autor: Sabina Andriuc / Sursa foto: Politico