Negocieri intense între Uniunea Europeană și Marea Britanie

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Marea Britanie nu o să aibă relații bune în ceea ce privește comerțul cu Uniunea Europeană dacă după Brexit nu o să asigure libera circulație a cetățenilor europeni, transmite AFP.

Ursula von der Leyen a afirmat că: „Dacă nu există libera circulație a persoanelor, bineînțeles că nu poate exista libera circulație a bunurilor, serviciilor și a capitalurilor”. Declarația a fost făcută într-o conferință de presă organizată în Croația, putând fi percepută ca un avertisment pentru Regatul Unit. Astfel, Londra este nevoită să limiteze acordul comercial pe care dorea să îl semneze cu Bruxelles în urma plecării sale, prevăzută pentru 31 ianuarie.

În cadrul aceleiași conferințe, Ursula von dar Leyen a anunțat „luni intense” de negocieri care nu vor fi prelungite după 2020. Aceasta a mai declarat că „este important pentru noi ca Marea Britanie să aleagă cât de apropiată vrea să fie de Uniunea Europeană”, oficialul adăugând că UE „vrea un parteneriat solid și bun”.

Ca partea a procesului de tranziție, Marea Britanie și Uniunea Europeană vor trebui să negocieze acorduri asupra comerțului, securității, energiei, pescuitului și transportului.

Autor: Maria-Andrada Tubultoc / Sursa foto: Der Spiegel