Heiko Mass și Miroslav Lajčak sprijină menținerea acordului nuclear iranian

Ministrul de externe german, Heiko Maas, consideră acordul cu Iranul, încheiat în 2015, ca fiind un acord important, încă relevant. Chiar și după anunțul Teheranului privind limitarea numărului de centrifuge, Mass dorește ca șefii diplomațiilor din Uniunea Europeană să își reafirme angajamentul față de acest acord, conform Reuters, preluat de Agerpres.

„Noi credem că acest acord are în continuare sens pentru că obligă Iranul să nu dezvolte niciun fel de arme nucleare. Prin urmare, vrem ca acest acord să aibă un viitor, dar are un viitor doar dacă există adeziune la el şi aşteptăm acest lucru de la Iran”, a declarat Maas pentru reporterii acrediatți la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe din UE.

Ministrul de externe german consideră că tragedia prăbușirii avionului ucrainean în apropiere de Teheran cere o cercetare mai amănunțită, afirmând că, motivele acestei tragedii nu pot fi „ascunse sub masă”.

Miroslav Lajčak, șeful diplomației slovace, a susținut că acordul nuclear cu Iranul este încă în funcțiune și că în cadrul întâlnirii de la Bruxelles, obiectivul principal al omologilor săi ar viza readucerea Teheranului în această înțelegere.

„Măsurile pe care le-au anunțat (iranienii – n.r.) sunt reversibile şi verificarea din partea AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică – n.r.) este în desfășurare, dar nu ne bucură faza a 5-a care a fost anunţată”, a declarat Miroslav Lajčak reporterilor, în cadrul întâlnirii de la Bruxelles, oficialul făcând referire la renunțarea limitării numărului de centrifuge. „Nu este sfârşitul jocului. Sperăm că putem ajuta Iranul să revină în joc”, a adăugat ministrul slovac.

Autor: Mihaela-Alexandra Böhm / Sursa foto: https://twitter.com/MiroslavLajcak