Marea Britanie are în vedere tranzacții post-Brexit cu UE

Marea Britanie a declarat miercuri, 8 ianuarie, că ar putea solicita o tranzacție post-Brexit cu Uniunea Europeană, care lasă unele probleme nerezolvate, dar care îi permite totuși să se elibereze de bloc la sfârșitul anului, informează Euractiv.ro. Premierul Boris Johnson a transmis acest mesaj Ursulei von der Leyen cu ocazia primei lor întâlniri de când von der Leyen a preluat mandatul de președinte al Comisiei Europene.

Johnson a câștigat o majoritate în parlament în urma alegerilor din decembrie și este sigur că acordul său de divorț cu Bruxelles va fi în sfârșit aprobat până la 31 ianuarie. Dacă Brexit-ul se finalizează la finalul acestei luni așa cum se preconizează, acest lucru lasă doar 11 luni până la sfârșitul anului 2020 pentru ca părțile să ajungă la un acord cu privire la un nou parteneriat economic care să acopere totul, de la comerț la politici de protecție a datelor personale.

Potrivit sursei, Marea Britanie va continua să respecte regulile UE, iar Johnson are timp la dispoziție până pe 1 iulie să ceară Bruxelles-ului o întârziere de un an sau doi ani. De asemenea, von der Leyen l-a avertizat pe Johnson înainte de întâlnirea lor că Marea Britanie riscă să piardă accesul liber pe piața europeană – cea mai importantă din lume.
UE nu a ajuns niciodată la un acord comercial cu niciunul dintre partenerii săi în doar 11 luni de negocieri.

Downing Street a declarat că Johnson a lămurit-o pe von der Leyen, explicând „că orice parteneriat viitor nu trebuie să implice niciun fel de aliniere sau jurisdicție”. Dacă Marea Britanie va refuza să se alinieze cu blocul pe probleme precum standardele de mediu și drepturile lucrătorilor, companiile din Marea Britanie vor fi nevoite să facă față tarifelor UE.

Autor: Elena Alexandra Vintilă / Sursa foto: Euractiv