UE răspunde deciziei Parlamentului de la Ankara de a interveni în Libia

Uniunea Europeană și-a exprimat profunda îngrijorare, după ce Parlamentul Turciei i-a dat libertate președintelui Recep Tayyip Erdogan  pentru o desfășurare de forțe militare în Libia, în vederea susținerii guvernului lui Tripoli, informează AFR, preluată de Agerpres.

„UE îşi reafirmă convingerea fermă că nu există o soluţie militară la criza libiană”, se precizează într-un comunicat al Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe. Acţiunile pentru susţinerea „celor care luptă în acest conflict nu pot să ducă decât la o destabilizare şi mai mare a ţării şi a regiunii”, a estimat purtătorul de cuvânt.

UE îndeamnă la „respectarea totală a embargoului ONU asupra armelor” şi la „susţinerea eforturilor” emisarului Naţiunilor Unite în Libia, Ghassan Salame, care constituie „singura cale spre o Libie paşnică, stabilă şi sigură”.

Deputații turci au aprobat o moțiune, prin care să-i permită președintelui să trimită o patrulă de soldați pentru a apăra GNA, împotriva armatei lui Khalifa Haftar, marșar care, din aprilie anul trecut, încearcă să capituleze Tripoli, capitală unde se află sediul GNA.

Preşedintele Donald Trump a avertizat imediat, într-o conversaţie telefonică cu omologul său turc, împotriva oricărui „amestec intern” ce ar putea „complica” situaţia din Libia. Washingtonul a cerut în noiembrie mareşalului Haftar să pună capăt ofensivei de cucerire a capitalei, deşi preşedintele american lăsase anterior impresia că îl susţine pe acesta.

Rămâne de văzut dacă președintele Erdogan va trimite armata de soldați în sprijin militar sau acest sprijin v-a lua o altă formă, precum trimiterea de ,,consilieri’’.

Cufundată în haos după căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, Libia este teatrul luptei pentru putere între două tabere: GNA susţinut de ONU, la Tripoli, şi un guvern şi un parlament în estul ţării aflate sub controlul mareşalului Haftar.

Autor: Laura-Iulia Artene / Sursa foto: Anadolu