Este cel mai bun moment și cel mai rău moment pentru a fi diplomat în SUA

By , in Internațional on . Tagged width: , , ,

Sub președinția lui Donald Trump, dorința de a deveni ambasador a dispărut. Astăzi, mai mult decât oricând este nevoie de expertiză diplomatică pentru a împiedica ca obiectivele unei țări să fie discutate datorită unui singur tweet prezidențial. În aceste zile se gândește comunitatea diplomatică DC: “Ce se întâmplă dacă Trump este reales în 2020? Concluzia largă: Ar fi un cutremur geopolitic, notează Politico.

Un al doilea termen ar avea un „efect disproporționat definitiv” asupra politicii globale, a spus unul. Este posibil ca sistemele multilaterale să se distrugă. Ar apărea o nouă ordine geopolitică. „Supraviețuirea altor patru ani va necesita o strategie foarte diferită”, a spus un diplomat nord-european. „Trebuie să fim pregătiți pentru o perioadă susținută de retragere” de către SUA.

La nivel global, un al doilea mandat al lui Trump ar putea însemna prăbușirea totală a instituțiilor precum Organizația Mondială a Comerțului (OMC) și o decuplare economică față de China. La nivel transatlantic, disputele de astăzi în privința comerțului și a apărării ar crește probabil, schimbând pentru totdeauna relația dintre SUA și Europa. Mulți diplomați europeni se tem, de asemenea, că Trump ar putea trage Marea Britanie mai departe de Uniunea Europeană decât chiar și unii susținători ai Brexit-ului și-ar dori.

Deja, diplomații își reorientează atenția ca răspuns la imprevizibilitatea președintelui. O vizită la Casa Albă era cândva un premiu. Unii o văd acum ca pe ceva de evitat. „Uitați ce s-a întâmplat cu președintele finlandez”, a declarat un diplomat european agitat, referindu-se la o vizită a președintelui Sauli Niinistö la începutul lunii octombrie, când Trump a transformat o conferință de presă comună într-o tiradă de tip miting împotriva denunțătorului scandalului din Ucraina și mass-media, lăsând-ul pe Niinistö vizibil jenat.

Potrivit Departamentului de Stat care lucrează cu ambasadele și liderii străini atunci când vizitează Statele Unite, „fiecare iese dezamăgit”. Multe țări își concentrează în schimb eforturile diplomatice asupra Congresului sau către state individuale. Participarea guvernatorilor din California, Hawaii, Maryland, Massachusetts și Washington la summit-ul Națiunilor Unite privind schimbările climatice din 2018 este indicată ca un exemplu al modului în care liderii locali sau de stat acționează din ce în ce mai mult ca „noii ambasadori” ai SUA. Tendința, spun diplomații, se va intensifica dacă Trump este reales.

Autor: Galina Catarev / Sursa foto: Politico