Generalul Soleimani ucis în Irak: China solicită „calm și reținere”

By , in Internațional on . Tagged width: , , , , , ,

După raidul declanșat de Washington în Irak, ce a provocat decesul mai multor persoane, China și-a exprimat, vineri, îngrijorarea, făcând apel la calm și reținere, informează Agerpres. Printre cei uciși se regăsește și generalul Qasem Soleimani, omul cheie al influenței iraniene în Orientul Mijlociu.

China se află printre țările ce au semnat acordul privind programul nuclear iranian și reprezintă unul dintre principalii importatori de țiței iranian. Din acest acord, SUA s-a retras unilateral, la decizia lui Donald Trump.

Geng Shuang, purtător de cuvânt al diplomației chineze, dorește ca țările parte să își păstreze calmul, declarând: „Le cerem în mod imperios tuturor țărilor implicate, în special SUA, să-și păstreze calmul și să dea dovadă de reținere, pentru a evita o nouă escaladare a tensiunilor”.

La trei zile după atacarea ambasadei americane de către demonstranți pro-iranieni din Irak, în noaptea de joi spre vineri, a avut loc bombardamentul asupra unui convoi pe aeroportul din Bagdad, unde cel puțin 8 persoane au fost ucise. Decesul acestora a fost cauzat de momentul în care mai multe proiectile au căzut asupra unui convoi al Hashd al-Shaabi.

„China se opune de mult recurgerii la forță în relațiile internaționale”, a mai adăugat Geng, îndemnând la respectarea suveranității și integrității teritoriale a Irakului.

În timpul bombardamentului, Abu Mehdi al-Mouhandis, numărul doi al coaliției Hashd al-Shaabi, a fost ucis, urmând ca televiziunea americană să anunțe, în dimineața zilei de vineri și decesul generalului iranian Qasem Soleimani, în cadrul aceluiași bombardament.

Tensiunile dintre SUA și Iran în Irak se înscriu în cadrul conflictului amplu dintre cele două țări asupra programului nuclear iranian, după retragerea unilaterală a SUA, în mai 2018, din acordul internațional încheiat în urmă cu trei ani între Teheran și cele cinci mari puteri mondiale.

Autor: Mihaela-Alexandra Böhm / Sursa foto: Euractiv