Croaţia a preluat Președinția Consiliului UE

Croația a preluat miercuri, 1 ianuarie 2020, Președinția Consiliului Uniunii Europene pentru următoarele 6 luni. Evenimentul reprezintă o premieră pentru Croația, întrucât aceasta este ultimul stat devenit membru UE, alăturându-se celorlalte 27 de state în 2013.

Astfel, în următoarea perioadă, până la sfârșitul lunii iunie, vor avea loc la Zagreb reuniuni de o importanță deosebită, unde liderii UE vor discuta pe larg pricipalele probleme cu care se confruntă Uniunea. Brexit-ul este principalul punct de pe agendă în acest moment. Ulterior, statele membre vor discuta despre un nou proiect de extindere spre Est.

În luna mai va fi organizat la Zagreb un Summit al liderilor UE, unde vor fi puse în prim-plan cele 4 priorități ale Croației, expuse în programul Președinției:

  • o Europă care se dezvoltă;
  • o Europă care unește;
  • o Europă care protejează;
  • o Europă influentă.

Pe plan intern, în Croația urmează să se organizeze duminica aceasta al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Kolinda Grabar-Kitarović, președinta în exercițiu, susținută de partidul de centru-dreapta HDZ, va candida în fața lui Zoran Milanović, fost premier din partea Partidului Social-Democrat. De asemenea, politica internă este afectată de exodul populației, presiunea migratorie și corupție.

Autor: Andrei-Alexandru Turcu / Sursa foto: Deutsche Welle