Liderul scoțian vrea un referendum de independență post-Brexit

By , in Stiri despre Uniunea Europeană on . Tagged width: , , , ,

Premierul Nicola Sturgeon vorbește în numele cetățenilor din Scoția și va cere azi, 19 decembrie 2019, dreptul de a organiza un nou referendum pentru independență, provocându-l pe Prim-ministrul Boris Johnson, a cărui prioritate în momentul de față este ieșirea din Uniunea Europeană, informează Euractiv.

Sturgeon, conducătoarea guvernului din Edinburgh, va publica un document numit „Scoția are dreptul de a alege”, cerând parlamentului britanic să transfere puterea parlamentului delegat al Scoției, în vederea autorizării unui nou referendum, stabilind baza unui act constituțional.

„Există un mandat clar pentru această națiune de a avea puterea de a-și decide propriul viitor”, spune Sturgeon, potrivit extraselor lansate de biroul ei. „Rezultatul alegerilor generale de săptămâna trecută face ca mandatul să fie de nejustificat”, a adăugat oficialul.

Fiecare regiune a Scoției a votat să rămână în UE în 2016, în timp ce Regatul Unit, în ansamblu, a votat să plece, ceea ce a determinat-o pe Sturgeon să revendice un nou referendum, întrucât Scoția este „târâtă” din bloc împotriva voinței sale. Dacă Scoția și-ar obține independența, asta ar însemna o pierdere de aproximativ o treime din suprafață și o zecime din populație pentru Regatul Unit.

Autor: Daniela Vilidniuc / Sursa foto: Euractiv