Comisarul european Adina Vălean: “Revoluția a fost primul pas spre reîntoarcerea României și a românilor în Europa”

Adina Vălean, comisarul European pentru transporturi, a declarat la dezbaterea din Parlamentul European de luni, 16 decembrie 2019, că Revoluția română a fost primul pas al țării noastre către Europa, după decenii de izolare impusă.

Aceasta a ținut un discurs despre reîntoarcerea României în Europa. A vorbit despre evenimentele tragice petrecute în 1989, dar care au dus românii către libertate, drepturi fundamentale și, nu în ultimul rând, spre democrație. Astfel, Adina Vălean susține ideea păstrării tradițiilor și valorilor europene și este de părere că acestea trebuie să persiste și în prezent: “ În acea iarnă din 1989 românii au luptat pentru libertate, drepturi fundamentale, domnia legii și democrație. Aceste valori constituie fundamentul Europei noastre, așa cum o știm astăzi, dincolo de diferențele de limbă, de rasă sau tradiții. Ne-au adus împreună de la Nord la Sud, de la Est la Vest, iar perpetuarea acestor valori trebuie să constituie în continuare un motor al unității europene.”, a declarat aceasta.

La dezbaterea din plen, cu ocazia comemorării a 30 de ani de la Revoluția romană din 1989, Adina Vălean a vorbit despre experiența ei personală cu privire la Revoluția română din anul 1989. S-a amintit de tranziția României spre democrație și de momentul aderării acesteia la Uniunea Europeană. Această susține faptul că România nu ar trebui să revină la acele regimuri totalitare și nici să se izoleze din nou de celelalte țări, astfel se dorește o relație cât mai benefică în legătura cu țările învecinate: ”Mai e încă un drum de parcurs. Călătoria noastră către o convergență deplină cu nucleul UE este în desfășurare. Monitorizăm în continuare situația statului de drept, dar România are totuși multe resurse. Țara are foarte multe avantaje de care se poate prevala, are în tehnologia informațiilor multe șanse”, a declarat ea.

O rezoluție pentru comemorarea a 30 de ani de la Revoluția română din decembrie 1989 s-a dezbătut luni în Parlamentul European, urmând ca joi, 18 decembrie, să aibă loc votul acesteia. 

Sursă imagine: Parlamentul European

Autor: Andreea-Diana Popescu