Așteptările eurodeputaților cu privire la adoptarea bugetului UE

By , in Stiri despre Uniunea Europeană on . Tagged width: , , ,

În contextul desfășurării summit-ului UE din perioada 16-19 decembrie 2019 la Strasbourg, în cadrul căruia, pe lângă multe altele, va fi discutat bugetul Uniunii, raportorii Parlamentului ridică semne de întrebare cu privire la ulterioarele rezultate, se arată într-un document al instituției.

Aceștia au solicitat finalizarea poziției Consiliului în ceea ce privește structura bugetului UE pentru următorii 7 ani, cunoscut sub numele de cadrul financiar multianual. Anul 2014 reprezintă un motiv pentru care raportorii cer grăbirea definitivării planului de acțiune, deoarece întârzierile de atunci au dus la pierderea locurilor de muncă, lucru ce se încearcă a fi evitat de această dată. Jan Olbrycht, raportor polonez al Parlamentului pe partea de cheltuieli, declara că „Nu trebuie să uităm că deciziile noastre au o importanță crucială pentru beneficiarii finali ai bugetului pe termen lung al UE. De aceea, liderii ar trebui să trimită un mesaj clar studenților, IMM-urilor, guvernelor locale și regionale, universităților și fermierilor. Ei au nevoie să știe la ce se pot aștepta pe viitor.”

Un set de cifre a fost prezentat la începutul acestei luni de către președinția finlandeză, pe baza căruia se vor construi discuțiile de joi, 19 decembrie 2019. Scopul urmărit în acest caz este adoptarea unui buget de investiții post-2020 care să se plieze pe structura angajamentelor si ambițiilor liderilor europeni pentru viitor, cum ar fi lupta împotriva schimbărilor climatice sau în domeniul cercetării. Astfel, raportorii europeni pledează pentru adoptarea unui buget redistributiv si robust, care să facă posibilă îndeplinirea acțiunilor pe care UE le are în plan.

De asemenea, Parlamentul a adus în discuție o reformă a veniturilor care să includă mai multe resurse proprii, precum o nouă schemă de impozit pe profit, veniturile din sistemul de comercializare a cotelor de emisii și o taxă pe materialele plastice, fiind astfel posibilă reducerea contribuțiilor directe ale statelor membre. Așteptările deputaților sunt însă mici, deoarece încrederea că noul buget va putea duce la îndeplinirea tuturor aceste obiective este scăzută.

Alți raportori ai parlamentului, precum Valérie Hayer sau José Manuel Fernandes sunt de părere că șefii de stat și de guvern ar trebui să privească dincolo de propriile interese bugetare și că următorul cadrul financiar multianual ar trebui să ofere mijloacele financiare necesare pentru ca UE să poată face față atât provocărilor, cât și priorităților Uniunii.

Autor: Andreea Georgiana Dăncău