UE dorește extinderea perioadei de tranziție a Brexit-ului după 2020

Cu o majoritate de 80 de persoane securizate de premier, se așteaptă ca Marea Britanie să părăsească UE la 31 ianuarie, în mai puțin de 50 de zile. Acestui termen limită i se va adăuga perioada de tranziție, urmând ca procesul de ieșire a Marii Britanii din UE să se finalizeze în mod efectiv la data de  31 decembrie 2020, informează The Guradian.

Ursula Von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că negocierea unei relații viitoare într-un interval de timp atât de scurt ar fi foarte dificilă. Vorbind vineri, la finalul unui summit al liderilor de la Bruxelles, Von der Leyen a spus că negocierile ar trebui să acorde prioritate problemelor cheie ale UE, cum ar fi comerțul cu mărfuri și pescuit, și să se concentreze asupra celorlalte după 2020. O astfel de secvențiere ar putea oferi acorduri în ceea ce privește sectorul serviciilor financiare din Marea Britanie și drepturile de debarcare ale transportatorilor aerieni britanici, printr-o tranzacție inițială.

Unele capitale ale UE s-au arătat nemulțumite de comentariile lui Von der Leyen despre necesitatea fragmentării discuțiilor, considerând că riscă să antagonizeze Marea Britanie.

Acordul de retragere prevede că tranziția poate fi prelungită cu un an sau doi, dar că acest lucru trebuie convenit înainte de 1 iulie anul viitor.

După ce și-a exprimat cuvântul, cerând o întârziere, Boris Johnson a trebuit să deschidă discuții despre negocieri cu privire la cât de mult va plăti Marea Britanie pentru bugetul UE. Libera circulație a oamenilor va fi menținută. Există posibilitatea ca Uniunii să i se impună condiția de a-și îmbunătăți oferta de extensie, minimalizând costurile pe care Marea Britanie va trebui sa le suporte.

Autor: Rebeca-Miriana Bașuț