Ursula von der Leyen schimbă denumirile unor Comisii

Președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost de acord să schimbe unele denumiri ale portofoliilor în echipa sa, au declarat Social Democrații în Parlamentul European miercuri, într-o mișcare care poate ușura confirmarea candidaților rămași.

Controversata vice președinție pentru „protejarea Stilului de Viață Europen”, care urmează să fie deținută de Margaritis Schinas din Grecia, va fi redenumită  „promovarea Stilului de Viață European”, spun Social Democrații într-o declarație.

Viitorului comisar, Nicolas Schmit din Luxembourg, i se va adăuga în titlul portofoliului său „drepturi sociale”, în timp ce „pescuitul” i se va atribui portofoliului lui Virginijus Sinkeviçius, desemnat pentru Mediu și Oceane.

Paolo Gentiloni, comisarul-desemnat italian de centru-stânga, va fi responsabil pentru supravegherea implementării obiectivelor de dezvoltare durabilă ale U.N.

Grupul Social Democraților consideră mișcările drept concesii semnificative ale lui von der Leyen.

„După câteva zile de negociere cu președintele-ales al Comisiei Europene, în dimineața aceasta, președintele Social Democraților, Iratexe García a primit confirmarea de la Ursula von der Leyen că este de acord cu o serie de cereri importante făcute de aceștia,” susține gruparea.

Mișcările făcute de Ursula von der Leyen au scopul de a crește șansele ca cei trei candidați rămași să primească sprijin din partea deputaților de centru-stânga în procesul de confirmare de săptămâna aceasta – în special Thierry Breton, candidatul francez pentru portofoliul Pieței Unice, care a avut inițial o primire critică din partea membrilor social democrați ai Parlamentului.

Un oficial al Social Democraților a declarat că angajamentele președintelui-ales au fost foarte bine primite de grup și este posibil ca audierea lui Breton să meargă fără probleme.

Autor: Flavia Adam