Marea Britanie va desemna un comisar european

Purtătorul de cuvânt al lui Boris Johnson a declarat luni că Marea Britanie va respecta legea în ceea ce privește numirea unui nou comisar european.

„Marea Britanie își va îndeplini obligația legală, iar oficialii noștri rămân în contact regulat cu echipa președintelui ales”, a declarat purtătorul de cuvânt la o informare periodică a jurnaliștilor din Westminster.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a insitat în repetate rânduri ca Regatul Unit să își respecte obligația legală de a numi un comisar pentru noua Comisie, având în vedere extinderea Brexit până la 31 ianuarie.

„Ne așteptăm ca autoritățile britanice să vină cu numele unui candidat cât de curând. Noi așteptăm un răspuns azi”, a declarat viitorul purtător de cuvânt al lui von der Leyen pentru jurnaliștii Bruxelles.

Von der Leyen i-a cerut săptămâna trecută lui Johnson să nominalizeze un candidat pentru Comisie – de preferat o femeie.

Președintele numit a spus vineri, într-o conferință de presă, că ”fiecare stat membru are dreptul și datoria de a face o propunere pentru un comisar.”

Înainte de a extinde termenul limită pentru Brexit, Johnson refuza să propună un nou comisar. Acest lucru a fost menționat chiar în prima sa declarație în Parlament din 25 iulie.

Obligația de a nominaliza un nou comisar este menționată în textul deciziei Consiliului European de prelungire a termenului pentru Brexit la 31 ianuarie. Conform textului Marea Britanie rămâne membru al UE până la noua dată de ieșire, având „drepturi și obligații depline… inclusiv obligația de a sugera un candidat pentru Comisie.”

Autor: Flavia Adam