Negocierile pentru Brexit continuă

Negocierile între Bruxelles și Londra pentru un acord Brexit vor continua până miercuri pentru ca cele două părți să ajungă la o înțelegere legată de granița Irlandei.

Michel Barnier anunță că în weekend au avut loc dezbateri intensive pentru a găsi o metodă de a evita o frontieră dură între Irlanda de Nord și Irlanda.

Negociatorii au lucrat la o serie de soluții, inclusiv un acord prin care Irlanda de Nord ar rămâne în teritoriul vamal al Marii Britanii, dar cu aplicarea tarifelor UE la frontiera externă, deși oficialii spun că încă nu este clar cum va funționa acest lucru.

Deși diplomații încă păstrează un aer optimist, ei sunt sceptici cu privire la posibilitatea de găsire a unei soluții până miercuri, când ambasadorii UE27 se vor reîntâlni în fața unui Consiliu European.

Unul dintre diplomați spune că „dacă Guvernul britanic dorește o soluție, ar trebui să se grabească pentru că timpul trece.” Ieșirea Marii Britanii din UE este programată pentru 31 octombrie.

Potrivit diplomaților, cel mai mare obstacol în calea încheierii unui acord este legat de consilierul britanic pentru Brexit, David Frost, care are mâinile legate când vine vorba de probleme cheie, cum ar fi păstrarea Irlandei de Nord în uniunea vamala UE și obținerea consimțământului parlamentarilor din Irlanda de Nord, cerut de Londra.

Duminică, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că ar oferi o extindere suplimentară a Brexit dacă Marea Britanie ar solicita-o, însă premierul britanic continuă să susțină că va scoate țara din UE, cu sau fără acord, la 31 octombrie.

Autor: Flavia Adam