Mark Rutte: Uniunea Europeană are nevoie de suportul NATO împotriva Chinei și Rusiei

By , in Stiri despre Uniunea Europeană on . Tagged width: , , , ,

Într-un discurs pe care l-a susținut vineri în cadrul Asociației Olandei Atlantice, premierul olandez, Mark Rutte, a declarat că UE are nevoie de SUA pentru a se proteja împotriva Chinei și Rusiei.

El a susținut că UE ar trebui să crească fondurile pentru ca NATO să poată face față amenințărilor tot mai mari care vin din partea Chinei, Rusiei, dar și a altor țări.

Rutte susține că nu există nicio alternativă a Europei pentru alianța sa cu SUA, spunând și că „nu putem să garantăm pentru propria noastră securitate.”

Premierul olandez consideră că Europa ar trebui să fie de acord cu cererile președintelui Donald Trump și să dezvolte o relație bună cu Statele Unite: „Nu ne place, dar s-a sfârșit vremea când Europa se putea ascunde sub umbrela protectoare a SUA pentru o mică sumă de bani.”

În urma unui studiu realizat de Asociația Olandei Atlantice rezultă că, în ceea ce îi privește pe olandezi, trei sferturi din aceștia consideră apartenența la NATO ca fiind foarte importantă pentru securitatea țării.

De mai mulți ani, președintele american Donald Trump a insistat ca membrii NATO – în special UE – să mărească contribuțiile. Din acest motiv SUA a redus cheltuielile militare în Europa.

În anul 2014, membrii NATO au fost de acord să mărească contribuția la 2% din PIB până în 2024.

Cheltuielile de apărare ale Olandei au crescut cu 25% din 2014, dar cu toate acestea ele nu au atins decât 1.2% anul trecut. Guvernul Rutte și-a propus să mărească in continuare cheltuielile pentru apărare și în anii următori, însă premierul spune că nu va atinge 2% până în 2024.

Unii analiști și lideri se întreabă dacă nu este momentul să îngroape NATO. Pentru a pune presiune pe partenerii săi, Trump a declarat anul trecut că „poate fi depășit”.

SUA este țara care contribuie cel mai mult pentru NATO, cu 22% din contribuții directe. NATO a împlinit recent 70 de ani.

Autor: Flavia Adam