Cadoul Ursulei von der Leyen pentru Italia

Cadoul Ursulei von der Leyen pentru Roma ar putea fi o capcană, notează Politico.

Nominalizarea fostului prim-ministru Paolo Gentiloni pentru postul de Comisar European în domeniul economic a fost descrisă drept o răsplată pentru Italia ca urmare a înlocuirii coaliției eurosceptice cu un guvern ce dorește îmbunătățirea relațiilor cu Uniunea Europeană.

„Cel mai important portofoliu pe care l-a primit țara noastră până acum” a sărbătorit La Stampa într-un editorial, deși mulți au fost sceptici în privința anunțului având în vedere faptul că Italia a petrecut ultimii ani batjocorind regulile UE referitoare la buget.

Spre ușurarea Europei, Mișcarea 5 Stele a rupt coaliția cu partidul de extremă-dreaptă, Lega, formând o coaliție de guvernare cu Partidul Democrat al lui Paolo Gentiloni.

Uniunea Europeană are toate motivele să readucă Roma în prim-plan. Pe lângă politicile de extremă-dreapta, creșterea Lega în sondaje a alarmat Uniunea Europeană, fiind luată în calcul o posibilă ieșire a Italiei din zona Euro – o abordare simplă asupra datoriei uluitoare și a liniei pro-Kremlin susținută de partidul lui Salvini.

Cu toate acestea, portofoliul de comisar european în domeniul economic se poate întoarce împotriva Italiei în cazul în care acesta va fi obligat să impună politici economice sau măsuri de austeritate.

Conform publicației Avvenire „Dacă (Gentilomi – n.r) va fi prea blând cu Italia va fi acuzat de șoimii nordici de favoritism, iar dacă va fi prea dur va oferi ocazia lui Salvini de a-l numi «sclavul Bruxelles-ului»”.

Autor: Cosmin Grigore / Sursa foto: The Economic Times