Prim-Ministrul Italiei a demisionat

Pe data de 20 august, Prim-Ministrul Italiei, Giuseppe Conte și-a anunțat demisia, aruncând țara pe un curs politic incert ce ar putea duce la alegeri anticipate și o noua coaliție la guvernare, precizează Politico.

Demisia lui Giuseppe Conte a venit ca urmare a votului solicitat săptămâna trecută de liderul partidului Lega, Matteo Salvini.

Înainte de a-și anunța demisia, Conte a susținut un discurs critic la adresa lui Salvini timp de o oră, aducând în discuție faptul că decizia de a pune capăt coaliției cu Mișcarea 5 Stele „are consecințe majore atât pentru țară cât și pentru economia acesteia”.

„Acest guvern se oprește aici”, a clarificat Conte.

În timp ce era huiduit de parlamentarii Lega, Conte a adăugat: „Salvini a fost distras de la activitatea bună a guvernului deoarece era prea concentrat să găsească o scuză pentru a-i opri activitatea acestuia”.

Drept răspuns, Salvini i-a mulțumit lui Conte pentru demisie și a spus „În sfârșit!”.

Cu toate acestea, demisia primului-ministru nu va declanșa în mod automat alegeri anticipate. Decizia cu privire la următorul pas se află în mâinile Președintelui Sergio Mattarella. La rândul său, Conte urmează să se întâlnească cu președintele în această seară, după dezbaterea de 4 ore din Senat.

Într-o încercare de a ataca comentariile lui Conte, Salvini a spus că ,, ar face totul din nou “ și a apărat utilizarea religiei în campaniile electorale. ,, Tot timpul o voi chema în ajutor pe Fecioara Maria să ma ghideze”.

În tot acest timp, se preconizează că Mișcarea 5 Stele se află în negocieri cu Partidul Democrat pentru a forma un nou guvern. O asemenea alianță ar elimina partidul lui Salvini de la guvernare.

Dacă o majoritate parlamentară devine realitate, Președintele Mattarella ar putea decide să instaleze un nou guvern fără a mai fi nevoie de alegeri. Președintele poate să opteze de asemenea pentru un guvern provizoriu pentru a stabili bugetul.

Mattarella va stabili cronologia întâlnirilor cu delegațiile partidelor în această seară. Se presupune că acesta va anunța decizia sa finală înaintea începerii summit-ului G7 ce are loc în acest weekend în Biarritz, Franța.

Autor: Cosmin Grigore / Sursa foto: Time