Instabilitate pe scena politică din Italia

Membrii Senatului Italian s-au reunit marți în vederea stabilirii unei date pentru moțiunea de cenzură ce îl vizează pe Prim-Ministrului Giuseppe Conte, după ce liderii politici nu s-au putut pune de acord în privința datei, informează The Guardian și Euronews

Criza politică a Italiei s-ar putea îndrepta spre soluționare în această seară, senatorii revenind din vacanța de vară mai devreme pentru a participa la o sesiune extraordinară în camera superioară a legislativului. În cadrul reuniunii, senatorii au stabilit data de 20 august pentru dezbaterea moțiunii de încredere acordată guvernului lui Giuseppe Conte.

Adresându-se Senatului în timpul sesiunii speciale, vicepremierul italian, Matteo Salvini, a declarat că va accepta o propunere a lui Luigi di Maio (Mișcarea 5 Stele) pentru a reduce numărul membrilor parlamentului și a organiza votul săptămâna viitoare. Viceprim-ministrul Matteo Salvini a precizat de asemenea că partidul său de dreapta (Lega) nu mai susține actuala alianță cu Mișcarea Cinci Stele.

Salvini speră că vor fi noi alegeri încă din această toamnă – în timp ce încearcă să valorifice popularitatea crescândă a Ligii.

Partidul lui Matteo Salvini a înaintat o moțiune de cenzură săptămâna trecută, imediat după ce și-a retras susținerea pentru partidul alături de care asigura coaliția de guvernare, Mișcarea 5 Stele, în încercarea de a grăbi organizarea de alegeri anticipate. La acel moment, liderii grupurilor politice nu au putut ajunge la un acord în ceea ce privește data la care să aibă loc votul pentru moțiunea de cenzură.

Salvini dorea inițial ca votul să aibă loc pe data de 14 august, fiind susținut de partidul lui Silvio Berlusconi, Forza Italia, și de partidul de extremă-dreapta, Frații Italiei. De cealaltă parte, Mișcarea 5 Stele și Partidul Democrat, alături de alte formațiuni au optat pentru data de 20 august.

În cazul în care moțiunea de cenzură va trece, Guvernul va fi dizolvat, iar în maxim 70 de zile vor avea loc alegeri anticipate.

Existând riscul ca partidul lui Salvini să ajungă la putere, facțiuni din interiorul Mișcării 5 Stele și a Partidului Democrat au adus în vedere o posibilă alianță pentru a forma un guvern provizoriu, scopul final fiind întârzierea alegerilor anticipate și stabilirea bugetului pentru 2020.

Partidul Democrat a fost condus de fostul Prim-Ministru, Matteo Renzi, acesta având și în momentul de față o influență destul de mare în interiorul partidului. Cu toate acestea, formațiunea nu este atât de populară în rândul alegătorilor. Liderul Mișcarii 5 Stele, Luigi Di Maio, a declarat că „nimeni nu vrea să discute cu Renzi”.

Franco Povoncello, profesor de științe politice și rector al Universității John Cabot din Roma a declarat: „Sunt oameni care vor alegeri imediat, alții care le vor cu disperare și alții care sunt relativ neutri. Ultima dată când s-a votat în Italia în perioada toamnei a fost în 1919, chiar înainte de victoria lui Benito Mussolini”.

A fost nevoie de 88 de zile pentru a forma guvernul de coaliție apărut în urma alegerilor din martie 2018. Matteo Salvini a preluat rolul de viceprim-ministru, precum și de ministru de Interne, în condițiile în care a promis să „scape Italia de migranții fără documente”. Liderul Mișcării 5 Stele, Luigi Di Maio, a fost, de asemenea, numit viceprim-ministru și ministru al muncii. Un avocat relativ necunoscut în spațiul public, Giuseppe Conte, a fost ales să îndeplinească funcția de prim-ministru.

Nu a durat mult timp să apară fisuri în alianță, cele două partide fiind în dezacord cu privire la promisiunea electorală a Mișcării 5 Stele de a lansa un sistem de remunerare al cetățenilor, menit să combată sărăcia.

De asemenea, coaliția s-a confruntat de-a lungul perioadei de guvernare, cu privire la teme precum imigrația, planul Lega pentru o rată de impozitare forfetară ș, mai recent, asupra persoanei pe care o vor susține în calitate de viitor președinte al Comisiei Europene. Mișcarea 5 Stele a sprijinit-o în acest proces pe Ursula von der Leyen (aleasă de Parlamentul European în 16 iulie), în timp ce Lega s-a opus.

În această săptămână, parlamentul va dezbate problema votului de încredere și calendarul procesului, dar un asemenea vot se confruntă cu obstacole semnificative, în condițiile în care Mișcarea 5 Stele și alte partide de opoziție au declarat că se vor opune.

Doar președintele Sergio Mattarella are puterea de a dizolva parlamentul și este posibil ca acesta să amâne procesul până după sesiunea de lucrări de pregătire a bugetului pe anul 2020, care trebuie prezentat Parlamentului European și Comisiei Europene la sfârșitul lunii septembrie.

Autor: Cosmin Grigore / Sursa foto: Foreign Brief