UE critică „militarizarea” Mării Chinei de Sud

„Militarizarea” Mării Chinei de Sud amenință pacea pe calea navigabilă, a declarat luni la Hanoi, cel mai înalt diplomat al UE, elogiind avertismente din partea SUA cu privire la presiunea împotriva ambițiilor de la Beijing, informează Euractiv.

Luni, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Federica Mogherini, a declarat că blocul este preocupat de „creșterea tensiunii” din zonă, oficialul explicând : „Credem că această tensiune, această militarizare, nu duce cu siguranță la un mediu pașnic”.

Hanoi-ul este în prezent unul dintre cei mai puternici critici ai Beijing-ului în regiunea Mării Chinei de Sud, o cale cheie de transport maritim global despre care se crede că deține vaste rezerve de petrol și gaze naturale. La rândul său, Beijing-ul precizează că are suveranitate asupra majorității mării pe baza așa-numitei „granițe cu nouă linii”, pe care o folosește pentru a-și susține revendicările.

Imagini pentru south china sea dispute
Disputa asupra spațiului maritim din Marea Chinei de Sud implică 6 state

Sursa foto: Forbes

Tensiunile dintre vecinii comuniști au crescut după ce o navă de cercetare geologică chineză a intrat în ape în jurul Insulelor Spratly revendicate de Hanoi la începutul lunii iulie. China a fost acuzată că a introdus nave de război, a înarmat avanposturile și a trimis navele de pescuit în marea bogată în resurse.Vietnam-ul a cerut în repetate rânduri să plece nava, în timp ce Beijing-ul a refuzat să confirme prezența navei. În același timp, SUA, UE și Australia au solicitat garantarea tuturor libertăților de navigație în Marea Chinei de Sud, contestată și de Taiwan, Filipine, Malaezia și Brunei.

Autor: Roxana-Elena Brutaru / Sursa foto: EUObserver