Scoțienii susțin independența față de Regatul Unit

Conform unui sondaj realizat de Michael Ashcroft pentru revista Holyrood, în cazul unui referendum privind independența față de Marea Britanie, 46% din populația Scoției ar oferi un răspuns favorabil.

Din totalul de 1.019 de persoane chestionate, 46% au declarat că ar vota pentru independență în timp ce 43% ar vota împotriva acesteia. Dacă cei ce nu au oferit un răspuns clar nu sunt luați în considerare, rezultatul final ar fi de 52% pentru independența față de Marea Britanie.

Acest rezultat poate reprezenta un avantaj major pentru Prim-Ministrul Scoției, Nicola Sturgeon. În același timp rezultatul este o lovitură pentru noul Prim-Ministru al Marii Britanii, Boris Johnson, care a vizitat Scoția cu o săptămână în urmă.

Având în vedere rezultatul sondajului, Nicola Sturgeon a declarat: „Un sistem defect de la Westminster înseamnă că Scoția este târâtă către un Brexit fără acord, nefiind luat în calcul prețul greu pe care va trebui să îl plătim pentru locurile de muncă pierdute și scăderea nivelului de trai”, liderul Partidului Național Scoțian adăugând că Brexit-ul „este al lui Boris Johnson, un prim-ministru pe care Scoția nu l-a ales și care nu are dreptul de a rupe Scoția de Europa”.

În cadrul referendumului din 2016 privind Brexit-ul, Scoția a votat într-un mod covârșitor să rămână în Uniunea Europeană. De asemenea, conform unui sondaj Politico, Boris Johnson nu este simpatizat de scoțieni, fiind considerat „toxic”.

Autor: Cosmin Grigore / Sursa foto: The Telegraph