Ursula von der Leyen, viitorul Președinte al Comisiei Europene

Marți, 16 iulie, Parlamentul European, reunit la Strasbourg, a decis cine va fi viitorul președinte al Comisiei Europene. Cea care va prelua funcția de șef al Comisiei Europene din luna octombrie a acestui an, în locul lui Jean-Claude Juncker este Ursula von der Leyen.

Candidatul PPE a obținut 383 de voturi, fiind votată aproape la limită (fiind nevoie de cel puțin 374 de voturi), în timp ce 327 dintre europarlamentari au votat împotrivă. Alegerea lui von de Leyen reprezintă o premieră pentru Uniunea Europeană, fostul ministru al Apărării de la Berlin fiind prima femeie aleasă în această funcție.

Ursula von der Leyen este un politician de origine germană care, din decembrie 2013 și până în iulie 2019 a îndeplinit funcția de ministru al Apărării în guvernele III și IV conduse de Angela Merkel. La data de 2 iulie 2019, a fost nominalizată pentru funcția de președinte al Comisiei Europene de către Consiliul European. Odată preluată funcția (în octombrie 2019), aceasta va deveni cel de-al doilea președinte german al Comisiei Europene după Walter Hallstein, primul președinte al Comisiei Comunității Economice Europene. von der Leyen a studiat medicina intre anii 1980-1987 la Hanovra, iar în 1991 a obținut titlul de doctor în medicină cu o teză despre Proteina C reactivă. În 1990 s-a alăturat partidului CDU (Uniunea Creștin Democrată din Germania) și a devenit activă în politică în 1999. Între 2003-2005, a fost ministru de stat în Saxonia, în serviciul lui Christian Wulff. Între 2005-2009 a fost Ministrul Afacerilor Familiale și Tineretului în cabinetul Angelei Merkel, iar din 2009 și până în 2013 (când devine Ministrul Apărării), a fost Ministrul Muncii și Afacerilor Sociale.

Orientările sale politice se concentrează asupra a șase ambiții, după cum a declarat chiar ea în audierile din Parlamentul European: „un Pact ecologic european, o economie în serviciul cetățenilor, o Europă pregătită pentru era digitala, protejarea modului nostru de viață european, o Europă mai puternică pe plan internațional, un nou elan pentru democrația europeană”.

Asumându-și o orientare pro-europeană, Ursula von der Leyen a anunțat că vizează o agendă ambițioasă împotrivă schimbărilor climatice. Viitorul președinte al Comisiei Europene își dorește ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere al impactului asupra climei până în 2050, promițând o bună colaborare cu Parlamentul European și în ceea ce privește consolidarea democrației și construirea unei economii de piață echitabile în Europa.

Președintele Comisiei Europene este numit de către șefii de stat sau de guvern ai țărilor membre UE și necesită aprobarea Parlamentului European. Rolul său major ține de organizarea Comisiei; el alocă portofolii membrilor Comisiei, putând face modificări în orice moment. Președintele conduce reuniunile săptămânale ale Comisiei și totodată reprezintă Comisia în reuniunile Consiliului European, G7 și summit-urile G20, summit-urile bilaterale cu țările terțe, dar și în dezbaterile importante desfășurate în Parlamentul European și în Consiliu.

Autor: Ana-Maria Neagu / Sursa foto: Der Spiegel