Noul șef al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va permite reluarea relațiilor între Bruxelles și Washington

Desemnarea Ursulei von der Leyen ca nou șef al Comisiei Europene va permite Bruxelles-ului să reia relațiile cu Washingtonul.

Aceasta este părerea lui Gordon Sondland, ambasadorul SUA în UE. Sondland a făcut acest comentariu în cadrul unui interviu acordat pentru Euronews, în care a vorbit și despre Iran și criza din Golf.

„Oferă Statelor Unite și Uniunii Europene oportunitatea de a-și restabili întreaga relația”, a spus Sondland, referindu-se la numirea noului șef. „Lucrurile au început să stagneze puțin. Au început să ajungă la impasuri pe mai multe fronturi. Cred că o schimbare a „gardianului”, dacă vreți, va fi sănătoasă pentru relația noastră și vom putea începe o nouă foaie curată.”

Relația între SUA și UE a fost încărcată în ultimii ani, în special în ceea ce privește comerțul, schimbările climatice și acordul nuclear cu Iranul.

Cu privire la tensiunile dintre SUA și Iran, precum și la criza din Golf, Sondland a avut cuvinte puternice pentru Teheran.

„În primul rând, nimeni nu vrea război. Iranul nu dorește război, iar SUA de asemenea”, a susținut Sondland. „Cred că aceste hărțuiri, în special drone, sunt doar un simptom al testării Statelor Unite. Și cred că este sarcina unui prost pentru a testa Statele Unite. „SUA ar câștiga decisiv, decisiv orice conflict – dar nu vrem să ajungem acolo.” „Aproape un sfert din petrolul lumii trece prin statele Hormuz și este inacceptabil pentru SUA și pentru cea mai mare parte a lumii civilizate ca Iranul să interefereze libertatea navigației prin acele strâmtori.” „Și noi ne încurajăm prietenii, aliații în operațiuni de navigație liberă, să navigheze liber printre aceste strâmtori și să păstreze aceste căi navigabile libere în beneficiul tuturor.”

Autor: Flavia Adam