Croația lansează candidatura pentru aderarea la zona euro

Croația a depus o cerere oficială de aderare la Mecanismul European de Schimb Valutar (ERM-2), o etapă incipientă pe calea aderării la moneda euro, a afirmat Mario Centano – liderul Eurogrupului (reuniunea informală a miniștrilor de finanțe din zona euro), informează Reuters.

Măsura i-ar permite Croației să adere la zona euro, care în prezent cuprinde 19 state, cel mai devreme  în 2023, a precizat oficialul UE.

Croația și-a luat angajamentul să pregătească terenul pentru Banca Centrală Europeană (BCE), care se va ocupa de supravegherea bancară în țară. De asemenea, BCE va fi însărcinată cu aplicarea reformelor privind normele de combatere a spălării banilor, eficientizând astfel administrația publică, ce va deveni mai puțin costisitoare, potrivit unui comunicat UE.

BCE și Comisia Europeană vor monitoriza aplicarea acestor angajamente într-un proces care se așteaptă să dureze un an.

La finalul monitorizării, Croația se va alătura ERM-2, unde va rămâne cel puțin doi ani înainte de a putea începe pregătirile practice pentru aderarea la zona euro, proces care durează aproximativ un an, ceea ce face ca anul 2023 să fie cea mai rapidă dată-țintă pentru adoptarea monedei euro.

În 2018, Bulgaria și-a depus de asemenea cererea pentru aderarea la ERM-2, statul aflat la sud de Dunăre fiind așteptat să adopte moneda unică în 2022.

Autor: Roxana-Elena Brutaru