Negocierile pentru funcțiile-cheie din UE – în impas

Frans Timmermans, nominalizarea socialiștilor europeni, a rămas favorit pentru a obține postul de președinte al Comisiei Europene, după discuțiile purtate cu o noapte înainte la Bruxelles.

Planul Timmermans, dezvoltat la reuniunea G20 de la Osaka de către liderii Germaniei, Franței, Spaniei și Olandei, a întâmpinat o rezistență puternică la începutul summitului de duminică după-amiază, neexistând însă suficientă opoziție pentru a-l elimina pe acesta din cursă.

Mai mulți lideri din grupul Partidului Popular European (PPE) de centru-dreapta, care au câștigat alegerile europarlamentare din luna mai, au respins numirea unui socialist care să conducă Comisia. De asemenea, a existat o puternică opoziție față de Timmermans în cadrul alianței țărilor central-europene – așa-numitele Vișegrad Four. Doi membri ai grupului, Polonia și Ungaria, au fost criticați în trecut de către Timmermans pentru încălcarea independenței sistemului judiciar și pentru limitarea libertăților democratice.

În ciuda acestei rebeliuni a liderilor PPE, cancelarul german Angela Merkel și președintele Consiliului European, Donald Tusk, au avansat cu așa-numitul „plan Osaka”. Tusk și-a petrecut noaptea în întâlniri bilaterale cu liderii statelor membre UE pentru a ajunge la un acord care să includă inițial predarea funcției de președintele al Consiliului European liberalilor, președinția Parlamentului European urmând a revine liderului PPE, Manfred Weber, în timp ce  postul de șef al Afacerilor Externe ar fi preluat de reprezentanții grupării de centru-dreapta.

Totodată, liderii statelor membre UE au avut o scurtă întâlnire cu președintele Parlamentului European, Antonio Tajani. Politicianul italian a declarat ulterior jurnaliștilor că Parlamentul European va alege noul său președinte miercuri (3 iulie) la Strasbourg, indiferent de decizia liderilor UE.

Chiar dacă liderii UE vor încheia o înțelegere pentru șefia Comisiei Europene, Parlamentul European va trebui să aprobe prin vot noua Comisie propusă.

Conform unor surse citate de EUObserver, Donald Tusk testează, de asemenea, numele unor posibili candidați PPE la șefia Consiliului European – Leo Varadkar (premierul Irlandei), Michel Barnier (negociatorul pentru procesul Brexit) și Kristalina Georgieva (directorul executiv al Băncii Mondiale). Prim-ministrul croat de centru-dreapta. Andrej Plenkovic, dar și liderul liberal belgian Charles Michel, au fost menționați de diplomații pentru conducerea Consiliului European.

Între timp, premierul italian Giuseppe Conte a declarat, luni, jurnaliștilor prezenți la Bruxelles, că „este dificil de spus” dacă liderii UE vor ajunge la un acord cu privire la posturile-cheie de conducere ale UE.

A fost pentru a treia oară când liderii UE s-au întâlnit pentru a evalua rezultatele alegerilor din UE în luna mai. Săptămâna trecută, Angela  Merkel și Emmanuel Macron au declarat că nu există majoritate pentru niciunul dintre candidații principali ai familiilor politice europene. Cu toate acestea, Merkel a dorit să evite o bătălie instituțională între Consiliul UE și Parlamentul European, care a susținut în cadrul așa-numitului proces „Spitzenkandidaten” că unul dintre candidații principali ai grupurilor politice învingătoare în mai ar trebui să fie ales de către liderii UE la conducerea Comisiei Europene. „Vom încerca să fim constructivi, dar pentru mine este important să evit un conflict interinstituțional între Consiliu și Parlament”, a declarat Merkel când a ajuns la reuniunea de duminică.

La ultimul summit al UE, rezistența manifestată față de alegerea lui  Manfred Weber – în primul rând din partea lui Macron – a însemnat că politicianul bavarez a ieșit din cursa pentru funcția de Președinte al Comisiei. Cu toate acestea, Merkel a dorit să mențină procesul Spitzenkandidaten viabil cât mai mult posibil și să aleagă dintre candidații principali ai părților aflate în cursă.

În primele ore ale zilei de luni, părea că pentru a compensa pierderea conducerii Comisiei, un politician PPE ar obține poziția de președinte al Consiliului European, de asemenea.

Cu toate acestea, în după-amiaza aceleiași zile, Donald Tusk a suspendat lucrările Consiliului European fără ca liderii europeni să ia o decizie privind numirile în funcțiile de conducere ale UE și a decis reluarea discuțiilor marți, 2 iulie, începând cu ora 11:00 (ora locală).

Autor: Dragoș Ioniță / Sursa foto: Consiliul European