Misiunea Republicii Macedoniei de Nord de aderare la UE

Republica Macedonia de Nord,  împreună cu vecina sa Albania, urmărește să obțină unda verde în această lună pentru a începe discuțiile de aderare la UE. Pentru al doilea an consecutiv, Comisia Europeană a recomandat începerea discuțiilor pentru ambele țări. Guvernele membre ale UE vor lua decizia, ceea ce va dezvălui multe despre modul în care acestea văd viitorul Uniunii și relația acesteia cu Balcanii de Vest, informează Politico.

Pentru a obține permisiunea de aderare, Skopje și Tirana trebuie să convingă o persoană în special – președintele francez Emmanuel Macron.Franța a preluat conducerea negocierilor pentru ambele țări cu un an în urmă, iar oficialii francezi au continuat să-și exprime scepticismul, sugerând că Republica Macedonia de Nord și Albania se află în defavoarea democrației și a statului de drept și că UE trebuie să se reformeze înainte de a se gândi la extindere.

Pentru a contracara scepticismul francez, Skopje încearcă să apeleze la entuziasmul lui Macron pentru proiectul european. Ministrul de Externe al Republicii Macedoniei de Nord, Nikola Dimitrov, a sugerat că blocarea discuțiilor de aderare nu ar fi binevenită dorinței președintelui francez de a conduce și de a spori Uniunea Europeană. Dimitrov a declarat că „Misiunea mea este să clarific faptul că va fi dificil să fii văzut ca o țară care are ambiția de a conduce Europa și de a modela Europa și, în același timp, de a fi o țară care nu are oportunități de succes în Europa”.

Perspectiva aderării la UE ar ajuta Republica Macedonia de Nord să se apropie de standardele UE în domenii precum responsabilitatea pentru politicieni, libertatea presei și competitivitatea economică. Ca atare, extinderea este o modalitate de a demonstra puterea „magnetismului european”, a spus Dimitrov.

Ministrul de externe  a remarcat că nu numai Comisia Europeană a declarat că țara sa se mișcă în direcția cea bună. El a scos la iveală evaluările din cadrul grupurilor de reflecție, ONG-urilor și a Departamentului de Stat din SUA, care indică progresul pe o serie de indicatori, de la independența justiției la libertatea mass-mediei.

Rămâne de văzut dacă aceste argumente vor avea un efect foarte mare asupra lui Macron, precum și asupra Olandei și Danemarcei, care și-au exprimat scepticismul cu privire la extindere. Miniștrii UE urmează să revizuiască cele două cereri de aderare la o reuniune la Luxemburg, pe 18 iunie, deși pot amâna decizia până la sfârșitul anului. Este necesară o decizie unanimă pentru a emite o invitație pentru discuțiile de aderare.

Autor: Toma Oana