Ajutor umanitar: Uniunea Europeană mobilizează 6 milioane de euro pentru persoanele aflate în nevoie din Columbia

Deoarece mulți oameni continuă să fie strămutaţi în Columbia și sunt amenințați de dezastre naturale, Comisia Europeană anunță astăzi un nou pachet de ajutorare  în valoare de 6 milioane de euro pentru a îi ajuta cei aflaţi în această situaţie. Acest pachet include 1 milion de euro pentru pregătirea și răspunsul la dezastre naturale.

„Sprijinirea poporului columbian rămâne o prioritate pentru Uniunea Europeană. În timpul vizitei mele în Columbia anul trecut, am fost martor la situația complexă a celor strămutaţi din cauza violențelor. Această finanțare va contribui la rezolvarea nevoilor umanitare ale celor afectați de conflictul din Columbia precum și consolidarea capacității de pregătire și de reacție a țării în fața dezastrelor naturale.”, a declarat Christos Stylianides, Comisar pentru Ajutor Umanitar și Managementul Crizelor.

Asistența UE în Columbia oferă protecția, asistența medicală și asistența alimentară pentru persoanele strămutate din cauza conflictului permanent din țară, accesul la apă și canalizare, educația în caz de urgență, precum și pregătirea și atenuarea dezastrelor naturale, cum ar fi inundațiile, alunecările de teren și seceta . Finanțarea va sprijini grupurile cele mai vulnerabile, cum ar fi femeile, copiii și populațiile indigene și cele afro-columbiene.

Asistența umanitară acordată de Comisia Europeană acordă o atenție deosebită victimelor  crizelor umanitare grave și prelungite în care persoanele afectate nu primesc un ajutor internațional suficient, cum ar fi columbienii. Cu ajutorul umanitar de peste 241 de milioane de euro din 1994, Columbia este cel mai mare beneficiar al ajutorului umanitar al Uniunii Europene în America Latină.

Context

Asistența umanitară a Uniunii Europene este alocată în conformitate cu o abordare strictă, bazată pe nevoi, respectând principiile ajutorului umanitar, imparțialitatea și independența. Ea urmărește să atenueze suferința umană fără nici o considerație politică, economică sau de altă natură.

UE se străduiește să reducă riscurile asociate cu pericolele naturale și să sporească rezistența și pregătirea persoanelor ce sunt catalogate ca fiind cele mai vulnerabile la inundații, secete, alunecări de teren și cutremure. Pregătirea în caz de dezastre și consolidarea capacităților sunt integrate în toate proiectele pentru a limita impactul pericolelor naturale și pentru a consolida capacitatea de reacție a comunităților și a instituțiilor.

Autor: Ioana Popescu