Vizita Papei Francisc în România

By , in Știri despre România on . Tagged width: , ,

Papa Francisc şi-a încheiat vizita de trei zile în România cu un mesaj pe Twitter în limba română: imediat după îmbarcare, Papa a postat un gând de rămas-bun: „Fecioara Maria să-și întindă ocrotirea ei de mamă peste toți cetățenii României”.

Cea de-a doua vizită a unui Papă în România s-a derulat între 31 mai şi 2 iunie, fiind o vizită de stat, pastorală şi ecumenică. Turneul a cuprins de această dată nu doar capitala, ci şi zone istorice din ţară, cu o însemnătate deosebită pentru comunităţile locale de catolici: Iaşi, Şumuleu Ciuc, Blaj.

Agenda întâlnirilor a fost încărcată, fiecare zi fiind planificată în detaliu. Vineri, în prima zi, Papa Francisc s-a întâlnit la Palatul Cotroceni cu preşedintele României, primul-ministru, reprezentanţi ai autorităţilor, societatea civilă şi corpul diplomatic. A urmat întrevederea cu Patriarhul Bisericii Ortoxe Române şi cu Sinodul Permanent al BOR. Discursurile ţinute la cele două reuniuni au făcut apel la moştenirea comună, la dialogul dintre catolici și ortodocși, la unitate în faţa noilor provocări. Globalizarea şi imigraţia au fost printre temele amintite, provocări ce pot naşte teamă, ură şi violenţă, mai ales în contextul pierderii valorilor umane, a ignorării rădăcinilor şi a moştenirii comune. Ziua s-a încheiat cu liturghia de la Catedrala catolică Sf. Iosif din Bucureşti.

Sâmbătă programul a inclus liturgia de la sanctuarul din Şumuleu Ciuc, unde Papa a purtat haine realizate de o româncă, veşminte ce au respectat linia simplă şi sobră adoptată de Suveranul Pontif în ceea ce priveşte confortul personal. În aceeaşi zi s-a întâlnit la Iaşi cu tineri şi familii catolice pe platforma amenajată în faţa Palatului Culturii, prilej cu care a accentuat importanţa relaţiilor familiale (cu o atenţie deosebită pentru viitorul copiilor), dar şi a valorilor culturale – făcând referiri la poetul Mihai Eminescu, inaugurând amplasarea celei mai estice borne pe traseul El Camino de Santiago de Compostela.

În a treia zi, duminică, a beatificat șapte episcopi greco-catolici martiri la Blaj, ocazie cu care a atras atenţia că reapar noi ideologii care urmăresc dezrădacinarea şi dezbinarea oamenilor. Ultima întâlnire a avut-o cu membrii comunitaţii de romi din localitate, militând încă o dată pentru eliminarea discriminării şi a excluziunii sociale a categoriilor defavoraizate.

Maratonul de trei zile în care Papa Francisc s-a întâlnit cu peste 500 000 de persoane s-a încheiat la Sibiu, fiind un pelerinaj organizat sub sloganul „Să mergem împreună!”.

Autor: Oana Ţăruş / Sursă: w2.vatican.va