Jean-Claude Juncker: „Eu sunt uneori eurosceptic”

Chiar și Președintele Comisiei Europene are momentele sale de euroscepticism. „Trebuie să facem o diferențiere între eurosceptici și anti-europeni, nu există nimic în neregulă cu un scepticism sănătos în ceea ce privește activitățile cotidiene ale UE. Eu devin eurosceptic cel puțin o dată pe zi”, a declarat Jean-Claude Juncker pentru ziarul german Bild am Sonntag.

Juncker nu intenționează să se alăture ministrului italian de Interne, Matteo Salvini, sau liderului francez de dreapta, Marine Le Pen. Dar el și-a exprimat dezaprobarea față de unele reguli ale UE.

De exemplu, Juncker a menționat costurile care ar putea rezulta din faptul că unii dintre comisarii săi au câștigat locuri în alegerile pentru Parlamentul European. În cazul în care acești comisari vor obține locuri, șefii de stat sau de guvern ar avea dreptul de a desemna înlocuitori care să servească numai până la sfârșitul actualei Comisii, la data de 31 octombrie.

Acest lucru ar costa contribuabilul european un milion de euro per comisar, pentru relocare, personal și pensie pe toată durata vieții, pe care fiecare comisar o primește … Dacă șefii de stat sau de guvern insistă să îi înlocuiască, nici un cetățean nu va înțelege acest lucru!” a declarat Juncker, spunând că alți comisari ar putea prelua activitatea colegilor lor care pleacă în ultimele câteva luni.

Cu toate acestea, Juncker părea să creadă că contribuabilul european s-ar acomoda mai bine în alte zone, menționând că președintele Comisiei Europene nu are o reședință oficială și a declarat că a petrecut ultimii cinci ani într-un apartament de hotel de 50 de metri pătrați. Juncker a menționat, de asemenea, că trebuie să zboare cu zboruri comerciale deoarece Comisia nu are propriul avion pentru afaceri oficiale.

„Când am vorbit cu Donald Trump, m-am uitat constant la ceas, ca să nu piard zborul acasă. Trump zicea: „Avionul tău poate să aștepte!” El nu și-a dat seama că nu aveam propriul avion”, a adăugat Juncker.

În ceea ce privește succesorul său, Juncker nu îi mai acordă o aprobare deplină lu Weber, în ciuda faptului că cei doi fac parte din aceeași alianță politică, Partidul Popular European. Juncker a declarat că membrul german al Parlamentului European este „un bun ascultător și are cunoștințe suficiente” pentru a fi următorul președinte al Comisiei. 

Autor: Flavia Adam