Italia în datorii, criză fără răspuns

Comisia Europeană a emis un dublu avertisment către autoritățile italiene cu privire la situația financiară a țării, informează Deutsche Welle.

Astfel, Bruxelles-ul a a adresat o scrisoare ministrului Economiei, Giovanni Tria. „Italia nu a înregistrat suficient progres către reducerea datoriilor în 2018” se arată în scrisoare, semnată de vicepreședintele Comisiei Valdis Dombrovskis și comisarul european însărcinat cu Afacerile Economice și Financiare, Pierre Moscovici.

Miercuri, Banca Centrală Europeană (BCE) a declarat că țări precum Italia se expun în continuare riscului unor probleme, prin întârzierea reformelor economice.

„Lipsa disciplinei fiscale, întârzierea reformelor fiscale și structurale sau chiar inversarea reformelor anterioare ar putea relansa presiunile asupra suveranelor mai vulnerabile”, a avertizat BCE într-un raport intitulat Revizuirea Stabilității Financiare.

Italia – a treia economie a Zonei euro – are cea mai mică creștere economică dintre toate statele membre al blocului monetar și este depășită doar de Grecia în ceea ce privește datoria publică.

Indicatorii de risc privind obligațiunile guvernamentale italiene au crescut săptămâna aceasta după ce Ministrul de Interne Matteo Salvini a lansat atacuri verbale împotriva normelor fiscale ale UE. Oficialul a susținut că cele 34% obținute de partidul său în alegerile europarlamentare au îi conferă mandatul de a schimba regulamentele.

Autor: Ioana-Georgiana Florescu / Sursa foto: weforum.org