Michael Gove promite pașaport gratuit pentru cetățenii UE în Brexit UK.

Ministrul britanic pentru mediu, Michael Gove, anunță pe 28 mai,2019 că va oferi pașapoarte gratuite în Marea Britanie pentru cetățenii UE care trăiesc în țară în perioada Brexit-ului.

Un cetățean UE poate fi eligibil pentru naturalizare în 2021 dacă ar fi locuit în Marea Britanie la referendumul din Brexit din iunie 2016. În prezent, există aproximativ 3 milioane de persoane care pot fi eligibile pentru această naturalizare. Taxa curentă costă 1.330 € (1507,73 €).

Cei care nu doresc să ceară cetățenie vor beneficia în continuare de statutul stabilit, care, în conformitate cu acordul cu UE, va continua să se aplice sosirilor UE în perioada de tranziție. Cu toate acestea, Gove va spune că, în calitate de prim ministru, cetățenii UE nu vor trebui să furnizeze dovada și va exista o prezumție a dreptului lor de a rămâne.

Acest lucru ar aduce Marea Britanie în corespondență cu țările din UE care doar solicită unui cetățean migrant din UE să-și anunțe primăria cu privire la identitatea și adresa lor.

”Michael Gove este gata să unească ţara. Garantarea drepturilor cetăţenilor UE aici în Regatul Unit printr-un sistem declarativ şi a face ofertă generoasă privind cetăţenia celor eligibili juridic la data referendumului reprezintă un prim pas în acea direcţie”, a declarat o sursă apropiată lui Gove.

Şefa executivului britanic Theresa May a anunţat vineri că va demisiona în data de 7 iunie, cedând astfel apelurilor venite din partea formaţiunii sale politice, Partidul Conservator, de a face loc unui nou lider care să încerce să depăşească impasul privind ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, anunță AGERPRES.

Autor: Cerlat Olga / Sursă imagine: Reuters