Majlinda Bregu: „Regiunea Balcanilor de Vest are nevoie de mai mult decât discursuri atractive!”

Majlinda Bregu, Secretar General al Consiliului Regional de Cooperare (Regional Cooperation Council – RCC), în cadrul sesiunii de deschidere a conferinței „Cum răspundem aspirațiilor europene ale tinerilor din Balcanii de Vest?”, a declarat că: „Regiunea Balcanilor de Vest are nevoie de mai mult decât discursuri atractive. Regiunea are nevoie de acțiune!”.

În decursul ultimilor ani, au fost create mai mult de 700 000 de locuri de muncă în regiunea balcanică. Cu toate acestea, Balcanii de Vest se confruntă cu o criză a șomajului în rândul tinerilor: 1 din 4 tineri nu participă pe piața muncii, rata de angajare a tinerilor înregistrând o valoare scăzută, de doar 19,7%.

„Avem nevoie de mai mult suport financiar sau de unul mai bine implementat? Regiunea Balcanilor de Vest are nevoie de mai mult decât discursuri atractive. Avem nevoie de acțiune”, a explicat Bregu.

Totodată, Secretarul RCC a precizat: „Schimbarea trebuie să vină în primul rând, în sistemul educațional. Tinerii din regiune trebuie să poată beneficia de un sistem care creează oameni calificați, nu doar care oferă diplome. Această regiune are potențialul de a introduce schimbări pentru a transforma sistemul educațional într-unul inovativ, concentrat atât pe educație, cât și pe formare profesională”.

„Balcanii de Vest aspiră împreună către o mai bună rată de angajare, către o participare și integrare a tinerilor pe piața muncii și în societate și în Europa, încurajând programele de mobilitate și procesul de recunoaștere a diplomelor. Regiunea trebuie, de asemenea, să promoveze și să susțină intreprinderile nou-înființate”, a concluzionat Majlinda Bregu.

Autor: Paula-Camelia Artin