Mayexit și noua direcție a Regatului Unit

By , in Stiri despre Uniunea Europeană on . Tagged width: , , ,

Theresa May, și-a anunțat vineri decizia de a demisiona din funcția de premier al Regatului Unit și lider al Partidului Conservator, începând cu data de 7 iunie, informează BBC.

Astfel, aceasta va fi în continuare prim-ministru în perioada vizitei președintelui Statelor Unite, Donald Trump. Totodată, decizia pornește un val de candidaturi pentru șefia Partidului Conservator, membrii acestuia estimând un înlocuitor pentru May până la sfârșitul lunii iulie, funcția continuând să-i aparțină lui May până la declararea unui nou prim-ministru. Printre candidații deja anunțați se numără fostul secretar pentru afaceri externe, Boris Johnson, cu runda nominalizărilor pentru poziția de lider al conservatorilor încheindu-se în săptămâna 10-17 iunie.

În discursul său, Theresa May a menționat eforturile pe care le-a depus și profundul ei regret că cele trei propuneri ale acordului de negociere a Brexit-ului înaintate au fost un eșec. Dealtfel, demisia premierului Marii Britanii vine ca efect al lipsei de susținere parlamentară a demersurilor de ieșire din Uniunea Europeană. Totodată, făcând referire la succesorul său, prim ministrul a pus accentul pe obținerea consensului în Parlament cu privire la Brexit. „Un asemenea consens este posibil doar dacă ambele tabere ale dezbaterii sunt dispuse să ajungă la un compromis”.

La finalul discursului, fostul prim ministru a declarat, vizibil emoționată: „Curând voi părăsi poziția care a reprezentat onoarea vieții mele. A doua femeie prim-ministru a Regatului Unit, dar cu siguranță nu cea din urmă. Demisionez cu enorma recunoștință de a fi avut ocazia să slujesc țara pe care o iubesc”.

Autor: Ioana-Georgiana Florescu / Sursa foto: Express.uk