Cine se va muta la Downing Street 10?

După ce Theresa May a anunțat că va renunța la poziția Prim-ministru și la poziția de lider a Partidului Conservator pe 7 iunie, a urmat întrebarea: cine o va înlocui?

Ministrul Sănătății, Matt Hancock, o figură importantă în cadrul Partidului Conservator și-a anuntat candidatura. Pe twitter, acesta spune că poporul britanic are nevoie de un lider pentru viitor, nu doar pentru prezent. Hancock adaugă că o să ducă la bun sfârșit Brexit-ul și o să se concentreze pe viitorul Regatului Unit. 

Boris Johnson, fost Ministru de Externe, a insistat că Marea Britanie trebuie să părăsească Uniunea Europeană până la sfârșitul lunii octombrie cu sau fără o înțelegere. Boris Johnson și-a stabilit o pozitie fermă asupra Brexit-ului după ce Theresa May și-a anunțat demisia.

Jeremy Hunt, ministrul Afacerilor Externe a precizat pentru BBC că își va anunța candidatura curând. În ultimul său tweet, acesta a spus că dorește un partid unit și o țară unită, lăsând la o parte opiniile diferite despre Brexit. “Scopul Theresei May a fost să îndeplineasă rezultatele referendumului. Acum va fi responsabilitatea altcuiva”.

Esther McVey, membră a Parlamentului Regatului Unit și o susținătoare a Brexit-ului,  întrebată dacă va candida sau nu, aceasta a transmis: “Mereu am spus destul de clar că dacă voi avea destul sprijin din partea colegilor, atunci da, voi candida”. Tot ea a mai declarat: “Oricine va fi noul prim-ministru, până la 31 octombrie, Brexit-ul trebuie să fie dus la bun sfârșit”.

Rory Stewart, Secretar de Stat pentru Dezvoltare Înternațională a Regatului Unit, odata de partea celor care vor ca Regatul Unit să rămână în UE, acceptă Brexit-ul și dorește să aducă țara împreună din nou.

Toți candidații actuali vor să încheie problema Brexit-ului. Pe lângă această viziune comună asupra acestei acțiuni, candidații își doresc o țară unită care să nu fie ținută în loc, ci dimpotrivă, să aibă un viitor mai bun.

Autor: Narcis Calotescu

Sursă imagine: Channel4.com