Fișă de țară – Germania

By , in Fișe de țară on . Tagged width: , ,

Istoric: Statul german modern a fost proclamat la 18 ianuarie 1871, după înfrângerea francezilor în Războiul fraco-prusac şi s-a numit „Imperiul German”. Această entitate statală a rezultat din unificarea numeroaselor formaţiuni statale germane din centrul Europei, în jurul Regatului Prusiei.

Imperiul German îşi încheie existenţa în anul 1919, după înfrângerea din Primul Război Mondial, odată cu înfiinţarea Republicii de la Weimar. Republica a pus bazele unui sistem politic parlamentar democratic, însă criza economică profundă cauzată de condiţiile de pace copleşitoare a generat un val de nemulţumire populară care a favorizat creşterea influenţei extremismului de dreapta. După 1933, Germania nazistă contribuie decisiv la declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial. După înfrângerea din 1945 Germania a fost împărţită în patru zone de ocupaţie aflate sub controlul puterilor învingătoare – Franţa, UK, SUA, URSS, iar începând cu 1949 Germania este scindată în două state distincte: Republica Federală Germania înglobând zonele de ocupaţie franceză, engleză şi americană şi Republica Democrată Germană, cuprinzând zona sovietică. În această perioadă Berlinul a fost de asemenea divizat în patru iar apoi două zone, iar capitala Republici Federale Germania a fost mutată la Bonn.

Cele două Germanii urmează istorii diferite timp de patru decenii: RFG cunoaşte o dezvoltare remarcabilă, datorată unor reforme şi Planului Marshall, cunoscută ca „miracolul economic german”, iar RDG devine cel mai dezvoltat stat din sfera de influenţă sovietică, având un regim politic autoritar.

În contextul regional al prăbuşirii regimurilor comuniste din estul Europei, RDG îşi încetează existenţa în 1990, iar RFG înglobează în interiorul graniţelor sale landuri est-germane şi restabileşte capitala la Berlin. Începând cu 1990, Germania a început să își consolideze rolul de putere globală şi de motor al proiectului Europei unite.

Date generale: Conform Eurostat, Germania are o populație de 82,521,653 milioane locuitori, reprezentând 16,13% din totalul populației UE-28 (508 milioane de locuitori). Germania este situată în nordul Europei Centrale, pe țărmul Mării Baltice, având ca vecini Polonia, Cehia, Austria, Elveția, Franța, Luxemburg, Belgia, Olanda și Danemarca. Capitala și cel mai mare oraș al țării este Berlin. Germania cuprinde 16 state federale denumite în mod colectiv „Bundesländer”

Economie: Moneda oficială a Germaniei este euro (stat membru al Zonei Euro de la 1 ianuarie 1999, introducând în circulație moneda în 2002). Conform Fondului Monetar Internațional, în 2018, PIB-ul Germaniei înregistra o valoare de 4.117 trilioane USD, statul fiind a 4 economie a lumii, în raport cu acest indicator.

În 2016, cele mai importante sectoare ale economiei Germaniei erau: industria (25,6%); administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (18,4%) și comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile, serviciile de cazare și alimentație publică (15,7%).

Aproximativ 59% din exporturile Germaniei se efectuează în UE (Franța 8%, Regatul Unit 7% și Țările de Jos 7%). În afara UE, 9% din exporturi se realizează către Statele Unite și 6% către China.

Importurile Germaniei provin în proporție de 66% din celelalte state membre ale UE (Țările de Jos 13%, Franța 7% și Belgia 6%). Printre importurile din afara UE, se remarcă cele din China (7%) și din Statele Unite (4%).

Relația financiară dintre Germania și UE în 2017

  • Cheltuielile UE în Germania: 10,927 miliarde EUR;
  • Cheltuielile UE în Germania, ca procent din venitul național brut (VNB): 0,33%;
  • Contribuția Germaniei la bugetul UE: 19,587 miliarde EUR;
  • Contribuția Germaniei la bugetul UE ca procent din VNB-ul său: 0,59%.

*Contribuțiile financiare ale statelor membre la bugetul UE sunt repartizate în mod echitabil, în funcție de mijloacele disponibile, bugetul UE concentrându-se asupra nevoilor tuturor europenilor.

Context politic: Germania este o republică parlamentară federală cu un șef de guvern (cancelarul) și un șef de stat (președintele), ale cărui puteri principale sunt în principal de reprezentare. Țara este formată din 16 state. Fiecare dintre ele are propria constituție și este în mare parte autonom ca organizare internă. 3 dintre acestea sunt orașe-stat: Bremen, Berlin și Hamburg.

Președintele, Frank-Walter Steinmeier (19 martie 2017-prezent), este șeful statului, fiind investit în primul rând cu responsabilități și puteri reprezentative. El este ales de Bundesversammlung (convenție federală), o instituție formată din membrii Bundestagului și un număr egal de delegați de stat. Cel de-al doilea cel mai înalt oficial din ordinea germană de prioritate este Bundestagspräsident (președintele Bundestagului), ales de Bundestag și responsabil cu supravegherea sesiunilor zilnice ale instituției. Al treilea înalt funcționar și șef al guvernului este cancelarul, numit de Bundespräsident după ce a fost ales de Bundestag.

Cancelarul, Angela Merkel (22 noiembrie 2005-prezent), este șeful guvernului și exercită puterea executivă prin intermediul cabinetului său, similar cu rolul unui prim-ministru în alte democrații parlamentare. Puterea legislativă federală este învestită în parlamentul format din Bundestag (Dieta Federală) și Bundesrat (Consiliul Federal), care formează împreună organismul legislativ. Bundestagul este ales prin vot direct, prin reprezentare proporțională. Membrii Bundesrat-ului reprezintă guvernele celor șaisprezece state federale și sunt membri ai cabinetelor de stat.

Din 1949, sistemul de partide a fost dominat de Uniunea Creștin Democrată și de Partidul Social Democrat din Germania. Până în prezent, fiecare cancelar a fost membru al uneia dintre aceste partide. Cu toate acestea, Partidul Liberal Liberal Liberal (în Parlamentul din 1949 până în 2013 și încă din 2017) și Alianța „90 / Verzii (în parlament din 1983) au jucat, de asemenea, roluri importante. Începând cu anul 2005, partidul populist de stânga Stânga, formată prin fuziunea a două foste partide, a constituit o bază în Bundestagul german, deși acestea nu au făcut parte niciodată din guvernul federal. În alegerile federale germane din 2017, alternativa populistă dreaptă pentru Germania a câștigat suficiente voturi pentru a obține reprezentarea în parlament pentru prima dată.

Germania și Uniunea Europeană

Consiliul UE: Miniștrii din statele membre se reunesc periodic în cadrul Consiliului UE pentru a adopta norme europene și pentru a coordona politici. În funcție de domeniul de politică abordat, diferiți reprezentanți ai guvernului german participă în mod regulat la reuniunile Consiliului. Consiliul UE nu are un președinte permanent; lucrările sale sunt conduse de către țara care deține președinția Consiliului, iar aceasta se schimbă o dată la 6 luni. Președinția Consiliului UE a fost deținută de Germania în 1958 (Semestrul II), 1961 (Semestrul II), 1964 (Semestrul II), 1967 (Semestrul II), 1970 (Semestrul II), 1974 (Semestrul I), 1978 (Semestrul II), 1983 (Semestrul I), 1994 (Semestrul II), 1999 (Semestrul I), 2007 (Semestrul I), următorul mandat fiind programat pentru 2020 (Semestrul II).

Comisia Europeană: În echipa comisarilor europeni, comisarul nominalizat de Germania este Günther Oettinger, acesta având ca portofoliu Afacerile Economice și Financiare, Impozitarea și Relațiile Vamale.

Germania are 24 reprezentanți în Comitetul Economic și Social European. Acest organism reprezintă angajatorii, lucrătorii și alte grupuri de interese și este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se obține o imagine mai clară a posibilelor modificări ale situației sociale și ale condițiilor de lucru în țările membre.

Statul central-european are de asemenea 24 reprezentanți în Comitetul European al Regiunilor, adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. Acest organism consultativ este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se garanta că legislația europeană ține cont de punctul de vedere al fiecărei regiuni din UE.

Comunicarea dintre Germania și instituțiile UE se desfășoară și prin reprezentanța permanentă din Bruxelles. Reprezentanța acționează ca o „ambasadă” a Germaniei – principala sa sarcină este de a se asigura că interesele și politicile țării sunt luate în calcul într-un mod cât mai eficient în UE.

Parlamentul European: Germania este reprezentată în actuala configurație a Parlamentului European de 96 de eurodeputați. La alegerile europarlamentare din 2014, Germania a înregistrat o prezență la vot de 48,10%, puțin peste media Uniunii Europene (42,61%).

Ca urmare a alegerilor europarlamentare din 2019, Germania va fi reprezentată în Parlamentul European de 96 europarlamentari, fiind unul dintre statele care nu va suferi modificări ale numărului de mandate, ca urmare a redistribuirii mandatelor post-Brexit.

Autor: Flavia Adam

Articolul face parte dintr-o serie de scurte profiluri dedicate statelor membre UE-27 ca proces de anticipare a alegerilor pentru Parlamentul European din mai.