Cetățenii UE, respinși la secțiile de votare din Regatul Unit

În cadrul alegerilor europene, guvernul britanic se confruntă cu lansarea unei investigații urgențe privind dreptul la vot al cetățenilor UE, informează The Guardian.

Mulți dintre aceștia au declarat că li se refuză dreptul democratic de a vota. Alegătorii din toată țara au afirmat faptul că numele lor erau scoase din registru din cauza erorilor administrative din parte consiliilor locale. Experții afirmă faptul că această situație, „un scandal care s-a lăsat așteptat” era pe cale să apară și guvernul ar putea răspunde în instanța.

Anneli Howard, avocat specializat în legislația UE, a declarat că guvernul riscă să fie dat în judecată. Aceasta susține că există mai multe încălcări ale tratatelor UE, inclusiv articolul 20 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene, care stipulează că cetățenii UE au „drept de vot… în aceleași condiții că și cetățenii statului respectiv”, adăugând că „dacă cetățenii UE sunt rugați să completeze formulare suplimentare, pe care cetățenii britanici nu le au, aceasta este o discriminare”. Astfel cetățenii UE ar putea să meargă direct în instanță.

Alegătorii afectați au declarat faptul că au fost făcuți să se simtă „reduși la tăcere”, deoarece aceste alegeri era singurele în care aveau dreptul să participe, fiind neeligibili să voteze în cadrul referendumului privind Brexit sau alegerilor generale.

Claude Moraes, președinte al Comisiei de Justiție din Parlamentul European, a declarat faptul că „Guvernul a știut că acesta a fost un vot sensibil pentru cetățenii UE. Nu au avut un cuvânt de spus în cadrul referendumului, nu li s-a permis să voteze în alegerile generale chiar dacă ar fi vrut să voteze în număr mare pentru aceste alegeri”. Acesta a mai afirmat că ar fi trebuit să se ia niște „măsuri speciale” pentru a asigura aceste alegeri.

La rândul său, Tanja Bueltman, istoric și protagonist al campaniei pentru drepturile cetățenilor, a afirmat că alegerile au fost un scandal pe care Theresa May „a ales să nu îl împiedice”, în ciuda faptului că a fost avertizată de mai multe ori cu privire la formulare suplimentare pe care cetățenii UE urmau să le prezinte la vot.

Problema rezidă în faptul că implicarea Regatului Unit în alegeri a fost confirmată cu întârziere din cauza crizei Brexit și a faptului că cetățenii UE au fost obligați să completeze un formular pentru a declara că vor vota în Marea Britanie, nu în țară lor natală.

Câțiva cetățeni germani au declarat că au fost șocați când s-au prezentat la secția de votare din Londra pentru a afla că numele lor au fost tăiat de pe listele electorale. Un cetățean polonez a rămas surprins după ce și-a văzut numele și adresa pe lista secției de votare, aflând ulterior că aceste date au fost eliminate din sistem. Un alt cetățean polonez care s-a dus la secția de votare,dar nu a fost lăsat să voteze și nimeni nu i-a explicat motivul refuzului. Acesta a precizat că este extrem de dezamăgit deoarece nu a putut să și exercite dreptul de vot.

Autor: Camelia-Andreea Trandafir