Fișă de țară – Letonia

By , in Fișe de țară on . Tagged width: ,

Istoric: În secolul al XIX-lea, Letonia se afla sub controlul Imperiului Țarist. După Revoluția Rusă, a început Războiul de Independență împotriva Rusiei (1917-1920). Rusia î-a recunoscut independența. Chiar și așa, în 1940 Uniunea Sovietică a anexat republica împreună cu Estonia și Lituania. În 1941 începe invazia și ocupația din partea Germaniei naziste până în anul 1944 când puterea ajunge din nou în mâinile sovieticilor.

Letonia și-a restabilește independența pe 21 august 1991 în urma prăbușirii Uniunii Sovietice. Din 2004, Letonia devine stat membru NATO și EU. A adoptat moneda euro în 2014 și este membru OECD din 2016.

Date generale: Letonia se află în Europa de Est, având ca vecini la Nord: Estonia, la Est: Rusia, la Sud: Lituania și Belarus, iar la Vest: Marea Baltică. Țara este împărțită în 110 municipii, cu 9 zone metropolitane cu propriul consiliu municipal și administrație. Conform Eurostat Letonia are o populație de 1,934,379 de locuitori, reprezentând 0.38% din populația UE, iar cel mai mare oraș este Riga, capitala.

Economia: În ultimii cinci ani, Letonia a reprezentat economia cu cea mai rapidă creștere în rândul țărilor baltice. Un factor important în stimularea creșterii economice a fost creșterea investițiilor. Dinamica investițiilor continuă să fie afectată în mod pozitiv atât de cererea externă și internă în creștere, cât și de extinderea disponibilității investițiilor fondurilor structurale ale UE, precum și de creșterea limitelor de creditare.

În același timp, creșterea economică continuă să fie determinată de creșterea consumului privat. Creșterea consumului a fost afectată pozitiv de îmbunătățirea semnificativă a pieței muncii, numărul angajaților a crescut cu 0,9%, rata șomajului a scăzut sub 8,0%, în timp ce salariul mediu brut a crescut în cursul anului 2017 cu 7,5 %.

În 2016, cele mai importante sectoare ale economiei Letoniei erau: comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile și serviciile de cazare și alimentație publică (25,0 %); industria (16,7 %) și administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (15,9 %).

70 % din exporturile Letoniei se efectuează în UE (Lituania 17 %, Estonia 12 % și Germania 7 %). În afara UE, 11 % din exporturi se realizează către Rusia și 2 % către Norvegia.

Importurile Letoniei provin în proporție de 81 % din celelalte state membre ale UE (Lituania 17 %, Germania 12 % și Polonia 10 %). Printre importurile din afara UE, se remarcă cele din Rusia (7 %) și din China (3 %).

Context politic: Letonia este o republică parlamentară, al cărei președinte Raimonds Vejonis a fost ales în 2015. Poziția sa anterioară de Ministru al Apărării a fost văzută ca un avantaj în abordarea tensiunilor militare și politice cu Rusia. Președintele este ales de către Parlament pe o perioadă de 4 ani. Prim-ministrul Arturs Krisjanis Karins a fost nominalizat de către președinte în 2019. Președintele desemnează Consiliul de Miniștri. Parlamentul este unicameral având 100 de locuri, iar fiecare membru are un mandat de 4 ani.

Letonia și Uniunea Europeană: Letonia are 8 eurodeputați în Parlamentul European.

Miniștrii din statele membre se reunesc periodic în cadrul Consiliului UE pentru a adopta norme europene și pentru a coordona politici. În funcție de domeniul de politică abordat, diferiți reprezentanți ai guvernului leton participă în mod regulat la reuniunile Consiliului.

Președinția Consiliului UE a revenit Letoniei în perioada: ianuarie – iunie 2015.

În echipa comisarilor europeni, comisarul nominalizat de Letonia este Valdis Dombrovskis vicepreședinte responsabil pentru moneda euro și dialogul social, precum și pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital. Comisia este reprezentată în fiecare țară a UE de către un birou local, numit „reprezentanță”.

La nivelul Comitetului Economic și Social European și Comitetul European al Regiunilor, Letonia are 7 reprezentanți.

Comunicarea dintre Letonia și instituțiile UE se desfășoară și prin reprezentanța permanentă din Bruxelles. Reprezentanța acționează ca o „ambasadă” a Letoniei – principala sa sarcină este de a se asigura că interesele și politicile țării sunt luate în calcul într-un mod cât mai eficient în UE.

Relația financiară dintre Letonia și UE (2017):

  • Cheltuielile UE în Letonia: 0,737 miliarde EUR
  • Cheltuielile UE în Letonia, ca procent din venitul național brut (VNB) al acestei țări: 2,76 %
  • Contribuția Letoniei la bugetul UE: 0,184 miliarde EUR
  • Contribuția Letoniei la bugetul UE ca procent din VNB-ul său: 0,69 %

La alegerile Europarlamentare din 2014, prezența la vot la nivel național în Letonia a fost de 30.24, sub media UE de 42.61.

Coaliția Națională de dreapta, extrema dreaptă a câștigat alegerile din 2 iunie 2014 cu 46.19% din totalul voturilor exprimate.

Autor: Narcis Calotescu

Articolul face parte dintr-o serie de scurte profiluri dedicate statelor membre UE-27 ca proces de anticipare a alegerilor pentru Parlamentul European din mai.