Fișă de țară – Malta

By , in Fișe de țară on . Tagged width: , ,

Istoric: Până în 1530 Malta era o extensie a Siciliei: Normanii, aragonezii și alți cuceritori care au condus Sicilia au guvernat, de asemenea, și Insulele Malteze. Charles V a fost cel care a lăsat Malta în Ordinul Militar Suveran al Sfântului Ioan al Ierusalimului, care a domnit în Malta între 1530 și 1798. În urma Asaltului Mare din 1565, Cavalerii au condus Malta într-o nouă era de aur, făcând-o un jucător cheie în scena culturală a Europei din secolul al XVII-lea și al XVIII-lea

În 1798, Napoleon Bonaparte a preluat Malta de la Cavalerii în drum spre Egipt. Prezența franceză pe insule a fost scurtă, așa cum englezii, solicitați de maltezi pentru ai ajuta împotriva francezilor, au blocat insulele în 1800. Regatul britanic în Malta a durat până în 1964, când Malta a devenit independentă. Maltezii au adoptat sistemul britanic de administrație publică, educație și legislație.

Malta modernă a devenit Republică în 1974. Bazele militare străine de pe insulă au fost închise definitiv în 1979. Malta a aderat la Uniunea Europeană în mai 2004, iar zona euro în ianuarie 2008.

Date generale: Conform Eurostat, populația Maltei este de 429.340 de locuitori, reprezentând 0.08% din populația Uniunii Europene. Capitala statului este Valletta, iar limbile oficiale sunt malteza și engleza.

Economie: În 2016, cele mai importante sectoare ale economiei Maltei erau: comerțul, transporturile și serviciile de cazare și alimentație publică (20,9%); administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (17,7 %) și activitățile specializate, științifice și tehnice, activitățile administrative și serviciile de asistență (12,7%).

Aproximativ 39% din exporturile Maltei se efectuează în UE (Germania 14% și Franța 8%). În afara UE, 27 % din exporturi se realizează către Statele Unite, 6% către Singapore și 5% către Japonia.

Importurile Maltei provin în proporție de 54% din celelalte state membre ale UE (Italia 21%, Germania și Regatul Unit câte 6%). Printre importurile din afara UE, se remarcă cele din Insulele Cayman (12%) și din Canada (10%).

Context politic actual: Malta este o republică cu parlament unicameral, cu un șef de guvern (primul ministru) și un șef de stat (președintele), cu atribuții în principal ceremoniale. Țara este împărțită în 5 regiuni. Fiecare regiune are propriul comitet regional, un intermediar între guvernul național și autoritățile locale.

Malta și UE

Consiliul UE:Miniștrii din statele membre se reunesc periodic în cadrul Consiliului UE pentru a adopta norme europene și pentru a coordona politici. În funcție de domeniul de politică abordat, diferiți reprezentanți ai guvernului maltez participă în mod regulat la reuniunile Consiliului.

Președinția Consiliului UE: Consiliul UE nu are un președinte permanent, așa cum au, de exemplu, Comisia sau Parlamentul. Lucrările sale sunt conduse de către țară care deține președinția Consiliului, iar aceasta se schimbă o dată la 6 luni. Pe parcursul acestor 6 luni, miniștrii din guvernul țării respective prezidează reuniunile Consiliului și contribuie la stabilirea agendei acestora în toate domeniile de politică. De asemenea, ei au rolul de a facilita dialogul cu celelalte instituții ale UE.

Malta a deținut Președinția Consiliului UE în 2017 (semestrul I), următorul mandat fiind programat pentru 2030 (semestrul II)

Comisia Europeană: În echipa comisarilor europeni, comisarul nominalizat de Malta este Karmenu Vella. El are în portofoliu mediul, afacerile maritime și pescuitul.

Comitetul Economic și Social European: Malta are 5 reprezentanți în Comitetul Economic și Social European. Acest organism reprezintă angajatorii, lucrătorii și alte grupuri de interese și este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se obține o imagine mai clară a posibilelor modificări ale situației sociale și ale condițiilor de lucru în țările membre.

Comitetul European al Regiunilor: Malta are 5 reprezentanți în Comitetul European al Regiunilor, adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. Acest organism consultativ este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se garanta că legislația europeană ține cont de punctul de vedere al fiecărei regiuni din UE.

Reprezentanța permanentă pe lângă Uniunea Europeană: Comunicarea dintre Malta și instituțiile UE se desfășoară și prin reprezentanța permanentă din Bruxelles. Reprezentanța acționează ca o „ambasadă” a Maltei – principala sa sarcină este de a se asigura că interesele și politicile țării sunt luate în calcul într-un mod cât mai eficient în UE.

Relația financiară dintre Malta și UE (2017):

  • Cheltuielile UE în Malta: 0,201 miliarde €;
  • Cheltuielile UE în Malta, ca procent din venitul național brut (VNB): 1,93%;
  • Contribuția Maltei la bugetul UE: 0,082 miliarde €;
  • Contribuția Maltei la bugetul UE, ca procent din VNB: 0,79%.

Parlamentul European: Malta este reprezentată în actuala configurație a Parlamentului European de 6 de eurodeputați. În anul 2014, prezența la vot a fost de 74,8%, cu mult peste media UE (42.61%). Ca urmare a alegerilor europarlamentare din 2019, Malta va fi reprezentată în Parlamentul European de 6 europarlamentari, fiind unul dintre statele care nu va suferi modificări ale numărului de mandate, ca urmare a redistribuirii mandatelor post-Brexit.

Autor: Georgiana Costea

Articolul face parte dintr-o serie de scurte profiluri dedicate statelor membre UE-27 ca proces de anticipare a alegerilor pentru Parlamentul European din mai.