Impactul hainelor asupra schimbărilor climatice

Hainele contribuie mai mult la schimbările climatice decât zborurile internaționale și transportul maritim combinate, iar problema se înrăutățește, informează Politico.

Prețurile în scădere, creșterea rapidă a industriei modei, dar și reduceri ale modelelor high-end care sunt produse rapid, ieftin și în cantități mari, au condus la creșterea cererii și tendința de a vedea îmbrăcămintea ca fiind disponibilă, determinând rapid amprenta ecologică a sectorului. Europenii aproape că și-au dublat dimensiunile dulapurilor lor în ultimii 15 ani, dar aproximativ o treime din aceste rochii, tricouri sau pantaloni sfârșesc să stea în dulapuri în mare parte neutilizate, potrivit unui raport recent al Parlamentului European.

Industria și societatea civilă, precum și factorii de decizie din UE, spun că tendința de îmbrăcăminte de unică folosință ar putea deveni, în curând, obiectul unor campanii similare cu cele desfășurate împotriva paharelor de cafea și a ambalajelor din plastic. „Am văzut valul cauzat de plasticul de unică folosință, acum este timpul să curățăm și moda”, a declarat Emily Macintosh, purtătoare de cuvânt pe tema modei cu Biroul European pentru Mediu al ONG-urilor.

Nivelul de conștientizare și acțiune este încă într-o fază foarte timpurie. Schemele din industrie sunt voluntare, iar Comisia Europeană nu a prezentat niciun plan legislativ de reducere a impactului asupra mediului al industriei de modă.Dar există un volum tot mai mare de discuții. În martie, Comisia a identificat „potențialul mare” al sectorului de a deveni parte a economiei circulare, numind textilele drept o prioritate pentru munca viitoare.

Frans Timmermans, candidatul de centru-stânga pentru postul de președintele al Comisiei Europene și un militant al strategiei UE privind materialele plastice, a declarat luna trecută că, dacă va prelua Comisia, va promova o strategie europeană privind textilele pentru a „aborda microplastica și reciclabilitatea”. ONG-urile speră ca acțiunile să urmeze acele cuvinte. Următoarea Comisie Europeană „trebuie să acorde prioritate creării de haine mai echitabile, mai ecologice și mai durabile, a unei norme accesibile”, a spus Macintosh.

În 2017, industria s-a angajat deja să diminueze impactul asupra mediului până în 2020, prin proiectarea pentru circularitate, creșterea volumului de articole de îmbrăcăminte uzate colectate sau revândute și creșterea ponderii articolelor de îmbrăcăminte fabricate din fibre textile reciclate post-consum.

Autor: Oana Toma