Tinerii români, în dialog deschis cu candidații la europarlamentare

Marți, 14 mai, a fost organizată o dezbatere între candidații la alegerile europarlamentare din mai și tinerii votanți din București, ultima din cadrul proiectului „SpeakUp for Europe”, derulat de Social Doers și Funky Citizens.

Discuția a fost moderată de către Dan Cărbunaru, director al platformei Caleaeuropeană.ro. La dezbatere au fost prezenți atât eurodeputați cât și  prim-candidați la europarlamentare, din partea  PLUS ( Dragoș Pâslaru ) parte a alianței USR-PLUS, PNL (Marian Jean Marinescu) , ALDE (Renate Weber)  și ProRomânia (Cristian Cosmin) . Pentru început, cei patru candidați și au prezentat pe scurt activitatea politică în fața participanților – om parte dintre cei prezenți au fost tineri care vor vota pentru prima dată.

Dezbaterea a atins teme precum participarea civică a tinerilor la vot,  în contextul ratei scăzute de participare la alegerile din  2014 (28%, la nivel european), oportunitățile de care dispun tinerii sau schimbările climatice. Astfel, fiecare reprezentant a avut oportunitatea de a convinge noua generație să iasă la vot pe 26 mai, adresându-se mai ales acelor tineri care nu participă în mod normal la vot.

Printre argumentele pro-vot s-au regăsit programul Erasmus +, digitalizarea Europei și chiar posibilitatea ca participarea la vot să devină obligatorie, urmând modelul alegerilor belgiene. După expunerea pozițiilor candidaților, a venit rândul invitaților din sală să ia cuvântul, aceștia manifestându-și dorința de interacționa cu politicienii prezenți.  Printre curiozitățile expuse de cei prezenți s-a regăsit scăderea vârstei de vot de la 18 la 16 ani.

În continuare, candidații la europarlamentare au abordat  dilema  tinerilor care se află în situația NEET („Not In Education, Employment or Training”) la nivelul României. A avut loc un schimb de opinii referitoare la soluțiile pe care potențialii europarlamentari le-ar implementa, pentru combaterea acestui fenomen îngrijorător. Marian Jean Marinescu, candidat din partea PNL a propus dezvoltarea unei platforme online prin care tinerii NEETs să poată găsi locuri de muncă, raportându-se la competențele de care dispun. Încă o dată s-au evidențiat problemele curriculei educaționale, care nu se concentrează asupra competențelor reale ale tinerilor, ci mai degrabă pe lipsa formării profesionale tehnice.

Ultimele două subiecte de pe agenda dezbaterii au fost mobilitățile pentru tineri (existența mai multor oportunități de mobilitate, aflate sau nu în conexiune cu Erasmus+, cum pot beneficia mai mulți tineri de ele, creșterea accesului la aceste oportunități), dar și schimbările climatice și problemele de mediu.

La finalul evenimentului, politicienii au fost rugați să precizeze trei elemente care să însumeze prioritățile lor, în contextul posibilității obținerii unui mandat în Parlamentul European. Printre punctele menționate s-au aflat educația, competența, digitalizarea, relația cu diaspora, drepturile turiștilor și dialogul structurat cu tinerii.

Autor: Ioana-Georgiana Florescu / Sursa foto: Social DOers