Agenda 2030: planurile Președinției finlandeze pentru promovarea dezvoltării durabile

Statele membre ale ONU au adoptat, în 2015, Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă (Agenda 2030) și obiectivele de dezvoltare durabilă (SDG). Aceste obiective vizează eradicarea sărăciei extreme din lume și asigurarea bunăstării într-o manieră durabilă din punct de vedere ecologic.

Agenda 2030 și SDG se aplică tuturor țărilor lumii. Statele au responsabilitatea principală pentru punerea în aplicare a Agendei 2030, însă atingerea obiectivelor necesită o participare mai largă din partea administrației locale, a sectorului privat, a societății civile și a cetățenilor.

Prezent săptămâna trecută la Bucureşti, pentru a participa la Conferința la nivel înalt  „Agenda 2030: Parteneriate pentru Dezvoltare Durabilă”, Jussi Kanner, expert în advocacy și reprezentant al platformei finlandeze pentru dezvoltare Fingo, a vorbit despre preluarea Președinției Consiliul Uniunii Europene de către Finlanda și despre prioritățile privind sprijinirea implementării Agendei 2030.

În momentul în care Finlanda va prelua Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene de la România, Fingo, platforma naţională finlandeză a ONG-urilor interesate de dezvoltarea durabilă şi de problemele globale, își propune să sprijine demersurile autorităţilor finlandeze în ceea ce priveşte implementarea Agendei 2030. 

Kanner s-a declarat optimist, declarând că este important să se continue „promovarea dezvoltării durabile şi implementarea Agendei 2030 în UE, astfel ca în următoarele priorităţi strategice pe care noua Comisie le va adopta, dezvoltarea sustenabilă şi Agenda 2030 să fie principii directoare în luarea deciziilor politice în cadrul UE”.

„În Finlanda, unul dintre subiectele pe care vrem să ne concentrăm e cel al provocării paradigmei creşterii economice. Vrem să vedem modul în care PIB-ul ghidează în prezent luarea deciziilor şi anumite politici”, a declarat Jussi Kanner.

Raportul guvernului din Finlanda privind punerea în aplicare a Agendei pentru dezvoltare durabilă din 2030 a fost finalizat la începutul anului 2017. Principalele aspecte pe care Finlanda se concentrează sunt: neutralitate din punctul de vedere al emisiilor de gaze naturale și a resurselor finlandeze, nediscriminare, egalitate și înaltă calificare. Autoritățile finladeze sunt de părere că planul este destinat să reziste în timp.

De asemenea, Finlanda susține punerea în aplicare a obiectivelor Agendei 2030 și în țările în curs de dezvoltare. Ca stat membru al Uniunii Europene, Finlanda promovează îmbunătățirea legislației muncii oriunde în lume și, în cadrul negocierilor comerciale internaționale, ia în considerare accesul pe piață al produselor importante pentru țările în curs de dezvoltare.

În politica sa privind clima, Finlanda lucrează pentru punerea în aplicare a Acordului de la Paris și contribuie la finanțarea internațională în domeniul climei și mediului, care sprijină dezvoltarea durabilă din punct de vedere al mediului și adaptarea schimbărilor climatice de către țările vulnerabile.

Autor: Claudia Stoica