Un nou avertisment primit de România în legătură cu modificările aduse Justiției

România a primit un nou avertisment din partea Uniunii Europene ca urmare a noilor modificări din domeniul legislativ ce încalcă standardele europene, transmite Politico.

Ca urmare a acestui avertisment, există posibilitatea ca țara noastră să se alăture Ungariei și Poloniei în lista statelor criticate de UE în legătură cu nerespectarea normelor democratice, un proces ce presupune activarea Articolul 7 – așa-numita „opțiune nucleară”.

Articolul 7 este activat în momentul în care se consideră că un stat încalcă valorile de bază ale Uniunii Europene. În cazul în care este activat Articolul 7, statul vizat nu mai are drept de vot în cadrul deciziilor Uniunii. Acest articol a fost activat pentru prima dată în decembrie 2017 împotriva Poloniei.

Scrisoarea vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, datată 10 mai, se referă la problemele ce țin de independența justiției în România. În cele patru pagini ale documentului, oficialul transmite că îngrijorările Bruxelles-ului au devenit mai serioase anul acesta ca urmare a Ordonanței de Urgență (OUG) privind modificările aduse Codurilor Penal și de Procedură Penală.

În cadrul scrisorii este menționat faptul că noile reguli adoptate de Parlamentul României „riscă să creeze o impunitate de facto pentru infracțiuni, inclusiv infracțiuni de corupție”.

Autor: Cosmin-Andrei Grigore