Uniunea Europeană continuă să sprijine Acordul Nuclear Iranian

Țările membre Uniunii Europene se tem de conflictul dintre Statele Unite și Iran care ar putea degenera într-un război din cauza unor neînțelegeri. Astfel, tot mai mulți miniștri de externe au început să își expună intențiile în mass-media, informează Reuters.

Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, a adus în discuție riscurile asupra unui conflict neintenționat între Statele Unite și Iran în referitor la înțelegerea nucleară. „Suntem foarte îngrijorați de riscul ca un conflict să se producă accidental cu o escaladare neintenționată”, a declarat Hunt reporterilor de la Bruxelles, adăugând că este esențial ca Iranul să nu înceapă o nouă înarmare cu bombe nucleare.

Înaltul Reprezentat al UE pentru Politica Externă și de Securitate, Federica Mogherini, sprijină pe deplin acordul nuclear internațional cu Iranul și își dorește ca puterile rivale „să evite orice escaladare ulterioară a problemei”. Această declarație a venit ca urmare a întâlnirii cu miniștrii de externe ai Marii Britaniei, Franței și Germania – semnatare ale acordului.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, se așteaptă, de asemenea, să se întâlnească astăzi cu oficialii UE, la Bruxelles, pentru a discuta despre Iran. Mogherini a declarat că a fost informată duminică de sosirea lui Pompeo la Bruxelles, unde miniștrii de externe ai UE se vor reuni în cadrul unei întâlniri formale. „Vom fi aici toată ziua cu o agendă aglomerată, așa că vom vedea în timpul zilei cum și dacă va reuși să se organizeze o întâlnire, este întotdeauna binevenită evident, dar în prezent nu există planuri clare”, a explicat Mogherini.

Pompeo urmează să se îndrepte spre stațiunea Soci, unde se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin și cu ministrul de externe Serghei Lavrov, pentru a discuta despre Iran.

Autor: Ionel Bordianu / Sursa foto: Socio-Economics History