Elżbieta Bieńkowska avertizează cu privire la forțele populiste de la nivelul UE

Comisarul european pentru piața internă și industrie, Elżbieta Bieńkowska, a declarat astăzi, 13 mai, la Cracovia, că viitorul Uniunii Europene este amenințat de populism, informează AFP.

În contextul unui „dialog” cu cetățenii polonezi, organizat cu două săptămâni înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, oficialul a precizat că „Cel mai mare risc sunt populismul și forțele care vor «să schimbe», între ghilimele, Uniunea Europeană, dar în realitate vor să o distrugă”.

Întrebată dacă afirmația sa se referă la partidele aflate la putere în Polonia și în Ungaria, aceasta a subliniat că acest curent populist este prezent, de asemenea, în Italia și în Spania., poate în întreaga Europă.

Partidul conservator Lege și Justiție (Pis), aflat la putere în Polonia, și-a modificat recent limbajul considerat eurosceptic, pentru a-și sublinia atașamentul fată de UE, aliniindu-se astfel la opiniile majorității polonezilor, care, în proporție de 90%, se declară favorabili Uniunii.

Cu prilejul dialogului de la Cracovia, Elżbieta Bieńkowska și-a arătat regretul cu privire la „pasivitatea” guvernului polonez la Bruxelles și a menționat că este „singurul comisar care nu a avut niciun contact” cu reprezentanții țării sale, care vin să-și prezinte dosarele la UE, chiar dacă această cooperare „este absolut necesară”.

Fost ministru în Guvernul condus de Donald Tusk, Bieńkowska a ținut să sublinieze pe această cale: „Guvernul de la Varșovia comunică cu ceilalți comisari, dar nu cu mine”, a adăugat Elzbieta Bienkowska, fost ministru în guvernul liberal condus de Donald Tusk.

Autor: Georgiana Costea / Sursa foto: Wiadomości