Oriol Junqueras anunță că îl va sprijini pe Pedro Sanchez

Întru-un interviu acordat pentru Euronews, fostul vice-președinte al Cataloniei și candidatul pentru alegerile europarlamentare, Oriol Junqueras a spus că probabil va susține investirea lui Pedro Sanchez.

Partidul lui Sanchez, Partidul Muncitorilor Socialiști din Spania, probabil va trebui să încheie o înțelegere cu independenții catalani pentru a putea guverna după alegerile de luna trecută în care nu au obținut majoritate.

Junqueras – care se confruntă în prezent cu cea mai lungă sentință, de 25 de ani, pentru revoltă în încercarea de a se desprinde de Spania – a spus că este deschis către un dialog, dar totul depinde de „atitudinea” guvernului spaniol.

La începutul acestei săptămâni, fostul președinte catalan, Carles Puigdemont a spus ca sprijinul partidului său pentru Sanchez depinde de poziția pe care acesta o va ocupa în Catalonia.

Junqueras  a încercat să clarifice faptul că partidul de stânga pro-independent, Esquerra Republicana, pe care îl conduce, nu va susține niciodată un guvern cu participarea partidului spaniol de extremă dreapta, Vox: „Noi am spus mereu că niciodată, în mod activ sau pasiv, nu vom favoriza un guvern cu participarea extremei drepte și o creșere a extremei drepte.”

Liderul catalan a mai spus, de asemenea, că nu va renunța niciodată să lupte pentru autodeterminarea Cataloniei.

Autor: Flavia Adam