Fișă de țară – Cipru

By , in Fișe de țară on . Tagged width: ,

Istoric: Pe 16 august 1960, Cipru își declară independența după ce comunitatea greacă și turcă ajung la un acord în privința unei constituții. 1964, pentru a menține pacea, Națiunile Unite împart insula în două: ciprioții turci în nord și ciprioții greci în sud. În 1974, trupele turcești ancorează și invadează nordul insulei ca răspuns la lovitura de stat care a fost susținută de Guvernul Greciei. 1983 declararea independenței și formarea unei Republici Turce a Ciprului de Nord (recunoscută doar de catre Turcia). Țară membră a Uniunii Europene din 2004, a adoptat moneda euro în 2008 și nu face parte din NATO.

Date generale: Cipru se află în Orientul Mijlociu, în Marea Mediterană, având ca vecini, la Nord: Turcia, la Est: Siria, Liban și Israel, la Sud: Egipt, iar la Vest: Grecia. Statul este divizat în 6 regiuni administrative. Are o suprafață de 9.251 km2 , din care 3.335 aparțin Ciprului de Nord și o populație de 864,236 de locuitori (fară TRNC), reprezentând 0.2% din populația UE conform Eurostat. Limbi oficiale: greacă și turcă.

Economie: Economia cipriotă se caracterizează printr-o dimensiune redusă a pieței interne, precum și prin deschiderea către comerțul internațional. Economia este orientată către servicii si se bazează pe inițiativa privată, cele mai multe activitați economice desfăsurând-se în sectorul privat.

Rata de creștere a PIB-ului a fost de +3,8%, în termeni reali, în al treilea trimestru al anului 2017, față de perioada similară din 2016. Majorarea ratei de creștere a PIB-ului se datorează în principal sectorului hoteluri și restaurante, comerțului cu amănuntul și cu ridicata, construcțiilor și producției. Sectorul activități financiare și de asigurări a înregistrat o creștere negativă.

Cele mai importante sectoare: transporturile și serviciile de cazare și alimentație publică (26%), administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (20,3%) și activități financiare și de asigurări(10.8%). .45 % din exporturile Ciprului se efectuează în UE (Grecia 12 % și Regatul Unit 8 %). În afara UE, 8 % din exporturi se realizează către Libia și 6 % către Israel.

Importurile Ciprului provin în proporție de 74 % din celelalte state membre ale UE (Grecia 21 %, Germania 17 % și Italia 7 %). Printre importurile din afara UE, se remarcă cele din China (8 %) și din Coreea de Sud (4 %).

Context Politic: Ciprul este o republică prezidențială al cărei președinte, Nikos Anastasiades este în același timp șef de stat și de guvern. Deși a aderat la UE ca insulă divizată de facto, întregul Cipru este teritoriu UE. Ciprioții turci care au documente de călătorie UE (sau sunt eligibili să le obțină) sunt cetățeni ai UE. Legislația UE este suspendată în zonele în care guvernul cipriot (Guvernul Republicii) nu exercită control efectiv.

Președintele este ales pe o perioadă de 5 ani în 2 ture. Acesta numește Consiliul de Miniștri. Parlament unicameral cu 80 de locuri. Membrii Parlamentului sunt aleși în mod direct prin reprezentare proporțională cât și prin vot preferențial pe o perioadă de 5 ani. Curtea supremă este formată din 12 judecători și președintele instanței.

Cipru și Uniunea Europeană: Parlamentul European are 6 membri din Cipru. Președenția Consiliului UE a fost deținută de Cipru în perioada iulie-decembrie 2012.

În echipa comisarilor europeni, comisarul nominalizat de Cipru este Christos Stylianides. El are ca portofoliu ajutorul umanitar și gestionarea crizelor.Comisia este reprezentată în fiecare țară a UE de către un birou local, numit „reprezentanță”.

La nivelul Comitetului Economic și Social European și Comitetul European al Regiunilor, Cirpu are 5 reprezentanți.

Comunicarea dintre Cipru și instituțiile UE se desfășoară și prin reprezentanța permanentă din Bruxelles. Reprezentanța acționează ca o „ambasadă” a Ciprului – principala sa sarcină este de a se asigura că interesele și politicile țării sunt luate în calcul într-un mod cât mai eficient în UE.

Relația financiară dintre Cipru și UE(2017)

  • Cheltuielile UE în Cipru: 0,207 miliarde EUR;
  • Cheltuielile UE în Cipru ca procent din venitul național brut (VNB) al acestei țări: 1,10%;
  • Contribuția Ciprului la bugetul UE: 0,137 miliarde EUR;
  • Contribuția Ciprului la bugetul UE ca procent din VNB-ul său: 0,73%.

La alegerile Europarlamentare din 2014, prezența la vot la nivel național în Cipru a fost de 43,97%, puțin peste media UE de 42,61%.

Adunarea Democratică (DISY) de centru, centru-dreapta a câștigat alegerile de pe 22 septembrie 2014, cu 37.75% din totalul voturilor exprimate.

Autor: Narcis Calotescu

Articolul face parte dintr-o serie de scurte profiluri dedicate statelor membre UE-27 ca proces de anticipare a alegerilor pentru Parlamentul European din mai.