Donald Tusk, neîncrezător cu privire la rămânerea Regatului Unit în UE

După referendumul din iunie 2016, britanicii au început o dezbatere reală privind părăsirea sau rămânerea blocul comunitar, fapt ce l-a determinat pe președintele Consiliului European, Donald Tusk, să estimeze șansele rămânerii Regatului Unit în Uniunea Europeană la 20-30%, informează Gazeta Wyborcza.

În cadrul unui interviu pentru cotidianul polonez, Tusk a propus organizarea unui nou referendum privind Brexit-ul, motivul fiind faptul că britanicii au organizat deja două plebiscite privind apartenența la Europa, primul fiind în 1975.

Fostul premier polonez și-a exprimat de mai multe ori dezamăgirea privind referendumul din 2016, în care 52% din britanici s-au pronunțat pentru părăsirea UE. Acesta consideră că o nouă consultare populară privind Brexit-ul ar fi oportună, având în vedere faptul că în 2016 a fost posibilă schimbarea deciziei luate în 1975.

„Adevărata dezbatere asupra consecinţelor Brexit-ului nu a început înaintea sau în timpul campaniei pentru referendum, ci după vot. Astăzi rezultatele probabil ar arăta diferit”, a continuat Donald Tusk, explicând că „paradoxal, chiar Brexit-ul este cel care a dus la o mişcare proeuropeană în Regatul Unit. Astăzi, şansele de a nu mai exista niciun Brexit sunt de 20-30%. Este mult’”.

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord va participa la alegerile pentru Parlamentul European, desfășurate în perioada 23-26 mai, ca urmare a amânării Brexit-ului până la 31 octombrie cel târziu. 

Autor: Mihaela-Alexandra Böhm / Sursa foto: Livemint