Fișă de țară – Slovenia

By , in Fișe de țară on . Tagged width: ,

Istoric

Slovenia, oficial Republica Slovenia, este un stat suveran situat în sudul Europei Centrale, unul dintre statele succesoare ale fostei Iugoslavii.

Actualul teritoriu al Sloveniei a făcut parte din numeroase state, printre acestea numărându-se Imperiul Roman, Imperiul Bizantin, Imperiul Carolingian, Monarhia Habsburgică, Republica Venețiană, Provinciile Ilirice napoleniene sub administrație franceză, Imperiul Austriac și Austro-Ungaria.

În timpul celui de al Doilea Război Mondial, Slovenia era ocupată și anexată de Germania, Italia și Ungaria, iar în 1945 a devenit membră fondatoare a Republicii Populare Federale Iugoslavia, redenumită în 1963 Republica Socialistă Federativă Iugoslavia. În primii ani după Al Doilea Război Mondial, acest stat a fost inițial aliat cu Blocul Estic, neaderând însă niciodată la Pactul de la Varșovia, iar în 1961 a devenit unul dintre fondatorii Mișcării de Nealiniere.

Date generale

Capitala și cel mai mare oraș este Ljubljana. Slovenia ocupă 20.273 kilometri pătrați și are o populație de 2,07 milioane de locuitori.

Economie

La începutul anului 2007, Slovenia a fost primul nou stat membru al UE care a introdus euro ca monedă, înlocuind tolarul. Din 2010, este membră a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare economică.

Slovenia este cea mai bogată dintre țările slave, după PIB-ul nominal și a doua cea mai bogată cu PIB (PPP) după Cehia.

Cele mai bogate regiuni, din punct de vedere economic, sunt Slovenia Centrală, inclusă fiind capitala, și regiunile vest-slovene ( Goriška și Coastă-Karst), în timp ce regiunile mai puțin dezvoltate sunt Mura, Sava Centrală și Litoral-Carniola-Interioară.

În perioada 2004-2006, economia a crescut în medie cu 5% pe an, iar în 2007 s-a extins cu aproape 7%. Criza financiară din perioada 2007-2010 și criza datoriilor europene suverane au avut un impact semnificativ asupra economiei naționale. În 2009, PIB-ul pe cap de locuitor al Sloveniei a scăzut cu 8%, cel mai mare declin din Uniunea Europeană, după țările baltice și Finlanda.

Un procent de 75% din exporturile Sloveniei se efectuează în UE (Germania 19%, Italia 10% și Austria 7%). În afara UE, 4% din exporturi se realizează către Serbia și 3% către Bosnia și Herțegovina.

Context politic

Slovenia este o republică democratică parlamentară cu un sistem multipartit. Șeful statului este președintele, care este ales prin vot popular și ade rol integrant important. Președintele este ales pentru 5 ani și pentru maxim două mandate consecutive.

Autoritatea executivă și administrativă din Slovenia este deținută de Guvern, condus de prim-ministru și consiliul de miniștri, aleși de către Adunarea Națională. Din cei 90 de memriai săi, 88 sunt aleși prin reprezentare proporțională pe termen de patru ani, restul de două locuri fiind rezervate unui reprezentant din comunitățile de limbă italiană și maghiară.

Consiliul, care reprezintă interese economice și locale, îndeplinește un rol consultativ, dar are autoritatea de a propune noi legi, de a solicita Curții Constituționale să revizuiască actele legislative și să inițieze referendumuri naționale.

Slovenia și Uniunea Europeană

Parlamentul European:

Parlamentul European are 8 membri din Slovenia.

Consiliul UE:

Miniștrii din statele membre se reunesc periodic în cadrul Consiliului UE pentru a adopta norme europene și pentru a coordona politici. În funcție de domeniul de politică abordat, diferiți reprezentanți ai guvernului sloven participă în mod regulat la reuniunile Consiliului.

Președinția Consiliului UE:

Președinția Consiliului UE a revenit Sloveniei în perioada ianuarie-iunie 2008.

Comitetul European al Regiunilor:

Slovenia are 7 reprezentanți în Comitetul European al Regiunilor, adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. Acest organism consultativ este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se garanta că legislația europeană ține cont de punctul de vedere al fiecărei regiuni din UE.

Reprezentanța permanentă pe lângă Uniunea Europeană:

Comunicarea dintre Slovenia și instituțiile UE se desfășoară și prin reprezentanța permanentă din Bruxelles. Reprezentanța acționează ca o „ambasadă” a Sloveniei – principala sa sarcină este de a se asigura că interesele și loloiticile țării sunt luate în calcul într-un mod cât mai eficient în UE.

Autor: Isabela Cojocariu

Articolul face parte dintr-o serie de scurte profiluri dedicate statelor membre UE-27, ca proces de anticipare a alegerilor pentru Parlamentul European din mai.