Facebook lansează o „sală de război” europeană menită să combată interferențele electorale

Gigantul de social-media Facebook a înființat un sediu european în Dublin pentru a acționa ca un centru de comandă în combaterea amestecului străin în alegerile din 23-26 mai ale Uniunii Europene.

Noua sală de război a fost modelată după predecesoarea sa din Silicon Valley de dinainte de alegerile din 2018 ale Statelor Unite ale Americii şi va avea 40 de angajați însărcinați cu monitorizarea Facebook, Instagram și WhatsApp în cele 24 de limbi oficiale ale UE.

Analiștii din Facebook caută o cale să stopeze campaniile de dezinformare online, identifică conturi false și monitorizează orice amestecare străină care ar putea influența alegătorii. În ceea ce privește preocupările legate de securitate, compania nu a informat publicul cu privire la ceea ce vor face efectiv angajaţii săi la centru, însă ceea ce se știe este că Facebook a colaborat și cu 21 de organizații de verificare a faptelor care elimină conţinuturile ce dezinformează alegătorii.

Efortul vine după temerile ce au apărut printre factorii de decizie europeni că acest scrutin va fi o țintă pentru campanii de dezinformare, fie de către Rusia, fie de partide din fiecare stat membru.

Facebook a interzis recent accesul unui număr de persoane și organizații de extremă dreaptă la platformele sale, inclusiv Tommy Robinson, fondatorul Ligii Engleze de Apărare, care și-a lansat recent candidatura pentru nord-vestul Angliei în alegerile europene.

Numai în ultima săptămână, echipa a declarat că a detectat sute de comportamente anormale în jurul subiectelor politice pe Facebook şi Instagram, a spus Lexi Sturdy, ceea ce a dus, în unele cazuri, la îndepărtarea materialelor de suprimare a alegerilor. Exemplele de conținut semnalat ar putea include fotografii virale, comentarii sau videoclipuri live, sau un număr neobișnuit de mare de invitații către un anumit grup politic care va fi revizuit pentru veridicitatea lor.

Platforma Facebook a jucat un rol major în încercarea reuşită a Rusiei de a se amesteca în alegerile din 2016 din SUA. Compania a fost forțată să-și asume un rol mai proactiv pentru a repara unele dintre prejudiciile aduse imaginii sale și a interzis deja platformele sale teoreticianului american Alex Jones ce promovează conspirația de dreapta și  este un susținător principal al propagandei ruse, dar şi altor persoane.

Platforma a luat de asemenea măsuri pentru a elimina peste 2,8 miliarde de conturi false.

Autor: Ioana Popescu